Zebrafinkar. Foto: Luis Miguel Bugallo Sanchez (CC BY-SA 3.0)
Zebrafinkar användes som försöksfåglar i det här experimentet. Foto: Luis Miguel Bugallo Sanchez (CC BY-SA 3.0)
Vetenskap

Solnedgång kan styra fåglars magnetkompass

1:12 min

Det kan vara viktigt att ta hänsyn till polariserat ljus om man vill förstå hur fåglar orienterar sig efter jordens magnetfält, visar forskning i Lund.

Fåglar hör till de djur som kan uppfatta och orientera sig efter jordens magnetfält. Och nu visar det sig att polariserat ljus kan påverka hur den här magnetkompassen fungerar.

Det är forskare i Lund som har lärt zebrafinkar att hitta mat i en labyrint genom att följa olika magnetfält.

Så länge fåglarna fick se polariserat ljus som var parallellt med magnetfälten gick det bra för dem att hitta sina favoritfrön. Men när ljuset var vinkelrätt mot magnetfältet tappade zebrafinkarna bort sig.

Rachel Muheim är zooekolog, och en av forskarna som har gjort studien. Hon menar att det här kan ha betydelse för flyttfåglar.

– Solnedgången är en tid då vi vet att flyttfåglar bestämmer sin avflyttningsriktning. Just vid den tiden är magnetfältet ofta parallellt med det polariserade ljuset, så då skulle det kunna vara så att de ser mangetfältet bättre. Det kan vara en stor fördel att den här ljusberoende magnetkompassen kanske fungerar bättre just vid den tiden då den behövs som mest.

Mitt på dagen är det däremot ofta tvärtom. Då är polarisationsljuset vinkelrätt mot magnetfältet, och det skulle enligt Rachel Muheim betyda att fåglarna inte ser magnetfältet så tydligt. På dagen kan det i stället vara en fördel när fåglarna måste ha bra tillgång till synen för att hitta mat eller undvika rovdjur.

– Men vi vet inte riktigt än hur våra resultat kan översättas till fåglar i naturen, för allt har gjorts inomhus under artificiella förhållanden.

Rachel Muheim hoppas kunna fortsätta studera det här även hos vilda fåglar utomhus.

Referens: Rachel Muheim et al. Polarized light modulates light-dependent magnetic compass orientation in birds. PNAS 26 januari 2016. DOI: 10.1073/pnas.1513391113

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista