Bibliotekarien Åsa Sandström ställer böcker i regnbågshyllan
Många bibliotek har idag regnbågsbokhyllor, där böckerna är sorterade på normöverskridande tema istället för författare. Också i Malmö. Foto: Anton Kalm / Sveriges Radio
Malmö

HBTQ-tänk fick biblioteket att se fler fördomar

4:02 min

Malmö stadsbibliotek har varit HBTQ-certifierade i ett år. Det har fått personalen att tänka mer på andra fördomar och normer.

För drygt ett år sedan fick Malmö stadsbibliotek sin HBTQ-certifiering. Sedan dess har personalen jobbat med att syna sina egna normer och fördomar i sömmarna.

– När någon till exempel kommer till mig och frågar om böcker som skulle passa deras 6-åriga flicka har jag kanske på grund av mina erfarenheter idéer om vad som borde passa, men det är inte säkert att det stämmer, säger Åsa Sandström, chef för barn och unga på biblioteket.

Hur åtgärdar man det?

– Man frågar: vad är hon intresserad av?

Tanken är att HBTQ-perspektivet ska genomsyra all verksamhet på biblioteket och inte begränsa sig till specialsatsningar. Det betyder att de tittar på allt från vilka bilder de använder till vilka författare de bjuder in.

Toaletterna är fortfarande uppdelade i en dam- och en herrtoalett. Men inte länge till.

– De ska bort. På barnavdelningen är de redan borta, där är toalettskyltar istället, säger Åsa Sandström.

Hon är självkritisk. Ett folkbibliotek ska representera alla, men när de inte synar sig själva i sömmarna blir det lätt skevt.

– När vi har räknat representation i bilder så märker vi att när vi inte räknar faller vi lätt i fällan att män är aktiva medan kvinnor finns med barn. Vita syns i större utsträckning än rasifierade exempelvis, säger hon.

Hon konstaterar att den kritiska blicken spiller över på fler områden.

– Ett sådant här arbete tar ju aldrig slut, säger hon.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista