Skolallén i Landskrona.
1 av 3
Flera skott avlossades på Skolallén i Landskrona under tisdagslunchen och en man träffades i båda benen. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio.
Annika Karlsson.
2 av 3
Annika Karlsson, en av flera oroliga Landskronabor efter senaste dygnets händelser. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Anders Enqvist & Annika Wågsater
3 av 3
Kommunpolis Anders Enqvist och trygghetssamordnare Annika Wågsater i Landskrona. Foto: Lill Eriksson/Sveriges Radio
Landskrona

Trygghetssamordnare: "Inte större risk i Landskrona"

4:51 min

På bara ett dygn har det skjutits skarpt och exploderat i Landskrona. Det väcker oro och rädsla bland invånarna.

"Man blir lite rädd faktiskt, man kan ju undra var det ska sluta nånstans."

"Jag hör hur det smäller, jag vågade inte riktigt tro på att det var så, jag hann inte bli rädd."

"Fruktansvärt, usch, det är hemskt, snart vågar man inte gå ut på dagtid. Vi var inne, vi vågade inte gå ut." 

Det är några röster från Landskrona dagen efter skjutningen på öppen gata mitt i stan vid lunchtid igår. I natt larmades polisen av oroliga hyresgäster på Tränggatan, en bit från centrum, som hört en detonation. Tre bilar och fasader på husen har fått mindre skador.

Enligt stadens trygghetssamordnare, Annika Wågsäter, är det inte mer problem i Landskrona än till exempel i Helsingborg. Hon hänvisar till den senaste brottsstatistiken:

- Vi på kommunen är bekymrade när det inträffar allvarliga brott. Vi är medvetna om att det skapar en stor otrygghet. Tittar vi tillbaka tio år tillbaka i tiden, ser vi en nedåtgående trend. Och trygghetsmätningar visar att vi har fått en ökad trygghet bland de boende i Landskrona. Risken är inte större i Landskrona än i Helsingborg, säger Wågsäter.

Det är en blandning av unga och äldre kriminella som härjar i stan. Enligt polisen har man ett bra grepp vilka man ska jobba mot. Kommunpolis Anders Enqvist tar de senaste händelserna på mycket stort allvar:

- Vi jobbar både underrättelsebaserat och individinriktat. Vi ser inte att den här brottsligheten riktas mot allmänheten, men kan inte lämna några garantier när det händer på öppen gata. Det finns alltid en risk att någon kommer till skada, det är just därför vi ser så allvarligt på detta, säger han.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista