Kollage med infrastrukturminister och id-kontroller på Kastrup. Foto: Claudio Bresciani/TT och Björn Lindgren/TT
Infrastrukturminister Anna Johansson (S) möter danska ministrar i dag för att diskutera situationen för pendlare. Foto: Claudio Bresciani/TT och Björn Lindgren/TT.
Skåne

Regeringen vill ge Malmö och Skåne stöd

3:12 min

De skånska kommunerna har tagit ett oproportionerligt stort ansvar för de asylsökande som kommit till Sverige. Nu öppnar infrastrukturminister Anna Johansson för att regeringen kan komma att kompensera Skåne.

– Det vi pratar om nu är särskilda insatser för att stärka just den här regionen eller för att kompensera snarast för den utsatthet som Skåne och Malmö har befunnit sig i.

På onsdagen besökte Anna Johansson Malmö för andra gången sedan de särskilda id-kontrollerna infördes för drygt två veckor sedan. På agendan stod möten med lokala representanter om de konsekvenser Skåne råkat ut för som en följd av vågen av asylsökande och regeringens åtgärder.

Trafikoperatörer ska kompenseras först

Bland annat hoppas Anna Johansson kunna hjälpa operatörerna - bussbolag, båt- och tågföretag - att få ersättning för de extra kostnader som de drabbats av som en följd av ID-kontrollerna.

– Principen brukar vara, när ny lagstiftning träder ikraft, att operatörerna får bära den kostnaden, men det här är en annan situation. Det här är företag i en specifik region som ensidigt drabbats. Den frågan tittar vi på, under förutsättning att det ryms inom EU:s statsstödsregler, säger Johansson.

Inget slut i sikte på id-kontroller

Sedan id-kontrollerna inleddes har antalet asylsökande som når Sverige minskat drastiskt. Trots att de fått den följd som regeringen hoppats anser Anna Johansson dock att det är för tidigt att diskutera att kontrollerna ska dras in.

– Vi behöver säkerställa att vi, under en längre period, har en tydlig, kraftig och mindre inströmning, säger hon.

För de som pendlar varje dag - vad är det minsta de kan räkna med såvitt du tror?

– Jag vill helst inte ge någon tidpunkt, vi behöver se över tid, beror på hur det utvecklas runtomkring oss. Vi behöver se att vi får en nivå att vi långsiktigt kan garantera våra samhällsfunktioner.

Överväger slopa kontroll i Hyllie

En annan sak som regeringen överväger är möjligheten att samla alla gränskontroller till Kastrup. I dag sker en passkontroll på den danska sidan av Öresund och en annan på den svenska.

– Vi tittar på om det finns något vi kan göra för att göra den hanteringen smidigare, säger Anna Johansson.

Regeringen kan i dagsläget inte säga något om när konkreta åtgärder är redo att presenteras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista