klassrum
Foto: Katarzyna Korza / TT
Malmö

Kommunen larmar om kraftig elevökning

1:20 min

En ny rapport larmar om en akut situation för Malmös skolor. Den flaggar för att det kommer bli svårt att ge alla elever det stöd de behöver de närmaste åren. Den största utmaningen är behovet av behörig personal.

Antalet nya grundskolelever kommer de fyra kommande åren vara 8400, vilket är 43 procent fler än kommunens tidigare prognos.

Grundskoleförvaltningen larmar om nya behov av lokaler och personal. Det behövs omkring 3000 nya pedagoger - som lärare, fritidspedagoger och förskollärare - från i år till och med 2019. Förvaltningen bedömer att man inte kommer hinna med att anställa behörig personal och flaggar för nödvändigheten att få in andra yrkesgrupper.

– Om du har en akademisk utbildning och är väldigt kunnig på fysik eller teknik, eller nånting annat, så ska du kunna jobba och parallellt läsa in din lärarbehörighet. Här kommer ställas stora krav på att staten och andra samverkar så att vi får fram de lärare vi behöver, säger Anders Rubin (S), ordförande i grundskolenämnden i Malmö.

Nyanlända barn ger större elevkullar

Det är det höga antalet asylsökande under 2015 som lett till den kraftigt uppskruvade prognosen. Elevökningen handlar om nyanlända barn med andra modersmål än svenska som kommer behöva särskilt stöd. En ökad användning av digitala verktyg ska hjälpa dem i detta.

Skollokalsbehovet är akut. Nyanlända elever kan behöva skjutsas till skolor i andra delar av Malmö, för att samma skolor inte ska ta emot alla och för att alla elever ska få plats. Grundskoleförvaltningen varnar att förutsättningarna för att följa skollagen, och ge alla elever den utbildning och stöd de behöver, har försvårats kraftigt.

– Vi har stor tillförsikt kring att vi ska kunna klara detta i alla fall, men vi är medvetna om utmaningarna så vi är inte naiva och tror att detta kommer vara ett piece of cake utan självklart är detta en väldigt stor utmaning, säger Anders Rubin.

161 miljoner kronor extra till skolan behövs

Enligt det nya budgetförslaget för 2016 som klubbats i grundskolenämnden behövs det 161 miljoner kronor extra till skolområdet. Hundratals extramiljoner kommer behövas de kommande åren varav en stor del kommer gå till nya skolor och skollokaler. Men, det är bristen på behörig personal som är den största utmaningen för Malmö, enligt förvaltningen. Därför kommer vissa saker som utvecklingsarbetet och miljöarbetet på Malmös grundskolor behöva prioriteras ner.

– I sådana här situationer när vi får den här utmaningen så kommer skolverksamheten i första hand koncentrera sig på att klara sitt kärnuppdrag, säger Anders Rubin (S).

Rapporten, som innehåller det nya budgetförslaget, ska tas upp på kommunstyrelsesammanträdet nästa vecka tillsammans med de andra förvaltningarnas reviderade budgetförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista