Cecilia Persson, verksamhetschef för vårdcentralen Svalöv. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Cecilia Persson, verksamhetschef för vårdcentralen Svalöv. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Höjd ersättning ska ge fler hälsokollar

4:14 min

För att stimulera vårdcentralerna i Skåne att hälsoundersöka fler asylsökande föreslås en höjning av ersättningen för undersökningarna med 500 kronor. Det välkomnas av vårdcentralerna.

I Svalövs kommun finns flera stora asylboenden i Röstånga och Axelvold, och det märks på vårdcentralen i Svalöv.

– Vi har en sköterska som gör hälsosamtal i dag, och vi har anställt ytterligare en sköterska som börjar den 22 februari. Hon kommer att göra hälsosamtal största delen av sin arbetstid, säger verksamhetschefen Cecilia Persson.

Alla asylsökande ska enligt lag erbjudas hälsoundersökningar, där hälsan gås igenom och prover tas för vissa smittsamma sjukdomar som till exempel tuberkulos och hepatit B och C. Vårdcentralerna i Svalöv och Ljungbyhed hjälps åt att ta hand om de flera hundra asylsökande som bor i området.

Längre tider och tolk

I dag får vårdcentralen 2 100 kronor för en hälsoundersökning, men det rödgröna styret i regionen föreslår nu en höjning med 500 kronor.

– Vi tar tacksamt emot dem, eftersom det passar lite bättre i budgeten när vi nu anställer en sjuksköterska till. Det kräver också lite läkartid och även annan skötersketid för patienter som har kroniska sjukdomar, till exempel diabetes. Det kräver längre tider och det kräver tolk, säger Cecilia Persson.

Genom att samarbeta med boendena, skolan och kommunens flyktingsamordnare kommer numera många asylsökande till hälsoundersökningarna.

Det är många som är tacksamma och gärna vill komma och berätta hur de har haft det och hur de mår.

70 procent undersöks

Men det är långt ifrån alla asylsökande som genomgår en hälsoundersökning. Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting var det 43 procent 2014. I Skåne var motsvarande siffra 70 procent, men hur den kraftiga ökningen av antalet flyktingar förra året påverkat siffran är oklart.

På hälso- och sjukvårdsnämndens möte i morgon föreslås att ersättningen för undersökningarna höjs från den första april.

– Vi vill göra höjningen för att vårdcentralerna ska få kompensation för de kostnader som de har för att göra undersökningarna. Det är ett sätt att hoppas få fram fler hälsoundersökningar, säger Anna-Lena Hogerud (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Borde gjorts tidigare

Den borgerliga alliansen är positiv till förslaget men tycker att höjningen borde gjorts tidigare.

– Jag tycker att det är bra, men jag tycker att det är lite för lite och det är alldeles för sent. Vi från alliansen lade det här förslaget redan i höstas, men då blev det tyvärr nedröstat, säger Gilbert Tribo (L), andre vice ordförande i nämnden.

– Vi var inte emot förslaget, utan vi ville titta närmare på var summan skulle hamna. Det har vi gjort nu, och förhoppningen är att vi ska hitta en samsyn att få fram en höjning av ersättningsbeloppet, och det verkar finnas goda möjligheter till det, säger Anna-Lena Hogerud.

Är det inte rimligt att man måste bereda ett sådant här ärende först?
– Jo, det är fullt rimligt att man bereder ett ärende, men för mig var detta färdigberett. Vi hade fått tydliga indikationer från vårdcentralerna på att man fick för lite betalt, och det stämmer ju också i ärendet som styret tar fram nu, säger Gilbert Tribo.

Tas från statsbidraget

Den ersättning som Region Skåne i dag får från Migrationsverket för varje hälsoundersökning täcker inte den faktiska kostnaden. Den föreslagna höjningen till vårdcentralerna beräknas landa på 5,5 miljoner kronor för året, och pengarna tas från det statsbidrag på 182 miljoner kronor som Skåne fått för ökade kostnader i samband med att det kommer fler flyktingar.

Alliansen föreslog i december att resten av pengarna används till bland annat barn- och ungdomspsykiatrin och till Röda korsets centrum för tortyr- och krigsskadade. Styret vill först utreda det närmare.

– Förslagen är bra, men det kan finnas fler saker som vi behöver göra för att möta ett ökat behov av vård. Vi behöver dels titta på vad vi behöver göra på kort sikt, dels på längre sikt, säger Anna-Lena Hogerud.

Ökat vårdbehov

På vårdcentralen i Svalöv märker personalen ett ökat behov av vård i och med att det kommit fler asylsökande till kommunen.

– Det är inte så lätt för dem att ringa till oss, så de kommer ofta och sitter i väntrummet och vill träffa en sköterska. Vi har dagligen besök av asylsökande, säger Cecilia Persson.

Ser ni att det finns stora vårdbehov i den här gruppen?

Allra störst är den psykiska ohälsan, det de har med sig i sitt bagage från sitt hemland och från resan hit.

Kan ni hjälpa dem här?
– Vi har två psykiatrisjuksköterskor som man kan få samtal med, men de under 18 år remitterar vi till BUP. Vi har inte den kompetensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista