En man står framför en byggnad och ser in i kameran.
1 av 2
Kenny Jönsson tar numera en dag i taget. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
En man sitter vid ett bord.
2 av 2
Kenny Jönsson. Foto: Saffi Yucel/Sveriges Radio
Ängelholm

Lugnare liv blev måste för hockeystjärnan

4:18 min

Efter en svår tid med sjukdom och ovisshet har förre hockeystjärnan Kenny Jönsson hittat balansen igen.

Kenny Jönsson som nyligen fick diagnosen Crohns sjukdom, en kronisk inflammation som drabbar mag-tarmkanalen, säger att han efter diagnosen tvingats lära sig att lyssna på sin kropp.

– Jag har strukit nästan allt i min kalender. Det är först nu jag har börjat träna. Jag är fortfarande sjukskriven, och vet inte hur länge jag kommer att vara det.

Det hela började i höstas i Örnsköldsvik, där TV-pucken skulle avgöras. Kenny Jönsson var på plats som huvudtränare för Skånes lag. Så här förklarar han själv vad som hände när han med ambulans fick uppsöka sjukvården mitt i natten.

– I min värld blev jag pang bom sjuk. Men med facit i hand så har jag förmodligen varit sjuk länge. Men för mig var jag inte ens sjuk när jag var på sjukhuset. Jag tillät mig kanske inte att vara sjuk.

Hur var det för dig när det var som värst?

– I min värld har jag två stadier. Jag har en där kroppen är fantastiskt sjuk. Kommer in till sjukhuset med 170 i puls mitt i natten. Jättelågt blodtryck och kraftig blodförgiftning. I det här stadiet var min själ, min hjärna inte riktigt sjuk än. Just då var jag väldigt illa däran har jag fått reda på i efterhand, säger han.

Där och då ville Kenny inte se sig som sjuk. Han säger att han heller aldrig tillät sig tänka att det till exempel kunde vara cancer eller liknande. För även om han inte hade ork till något, och rent fysiskt var i dåligt skick så ville hjärnan inte ta det till sig. För han var riktigt sjuk. Men det var alltså först i efterhand som Kenny förstod att han faktiskt hade kunnat dö.

– Där och då var jag inställd på att jag några timmar efter att jag kommit in på akuten skulle coacha hockeylaget. Det sa jag till läkaren. "Om 2 timmar ska jag coacha, det går väl bra?" Och hon svarade att, nej det lär du nog inte hinna till.

– När jag frågade om jag kunde få åka med laget hem senare, så svarade hon att jag nog skulle få stanna lite längre än så. Det var först då jag uppfattade att detta var nog lite allvarligare än det jag själv tyckte, säger Kenny Jönsson.

Ibland händer saker i livet som man inte kan förutse eller påverka. Och som vänder upp och ner på den tillvaro man har, som tvingar en att stanna upp och fundera på vad som betyder något, och vart man är på väg. Och det var väl ungefär det som hände här.

Kenny har nu fått diagnosen Crohns sjukdom, en kronisk inflammation som kan drabba olika delar av mag-tarmkanalen. Orsaken är okänd, och sjukdomen behandlas genom medicinering och operation.

Vägen fram till en diagnos har varit jobbig. Men samtidigt är det kanske just i de jobbiga stunderna som man uppskattar det där som man lätt tar för givet, som att alla är samlade och firar jul tillsammans. För julen som var nu säger han var extra speciell efter allt som varit.

– Det blev lite mer speciellt när man sågs allihop, hela familjen med mamma och pappa, brorsan och hans familj och min familj. Det blev väl lite mer speciellt efter det som hände.

Familjen och vännerna har betytt mycket under sjukdomsperioden. Många har hört av sig och skickat blommor och presenter. Även om det var skönt att få komma hem, så tycker han att det var bra att få ligga på sjukhus när han var som svagast.

– Där hade jag tid att återhämta min kropp. Jag åt till exempel inte på nästan tre veckor. Ingen mat, det var bara dropp. Det var bra på så sätt att jag har kunnat vila när jag velat. Där har jag inte haft några måsten. Hemma måste jag ändå laga mat och man ska skjutsa och fixa och allt det där.

– När man kommer hem så kommer man snabbt in i vardagen igen. Jag är en människa som vill hjälpa till när jag är hemma. Jag kan inte bara ligga på soffan och titta på när barnen ska göra läxor eller städar, utan då vill jag hjälpa till, säger Röglelegendaren.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista