Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
Sverige

Myndigheter förbereder massavvisningar

1:36 min

Svenska myndigheter har fått uppgiften att börja förbereda för långt fler avvisningar de kommande åren. Enligt inrikesminister Anders Ygeman kan det handla om uppemot 80 000 människor som kommer att få avslag på sina asylansökningar och därmed ska lämna Sverige.

-  Vi avvisar ju redan idag ett antal människor som får avslag på sina asylansökningar. I och med att vi tagit emot väldigt många människor i Sverige som sökt asyl, 163 000 förra året, så kommer ju också att ett antal människor få avslag på sina ansökningar, och få återvända, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Hur många rör det sig om?

-  Idag får ungefär 55 procent av de som söker bifall, och det betyder ju att det kan röra om upp emot 60 000 - 80 000, om den här bifallsfrekvensen skulle vara gällande.

Det var tidningen Dagens Industri som först berättade att svenska myndigheter fått uppdraget att förbereda för avvisningar av upp emot 80 000 människor. Enligt inrikesminister Anders Ygeman ska de som får avslag på sina asylansökningar i första hand stöttas att frivilligt lämna Sverige. På frågan hur tvångsavvisningarna för de som inte vill återvända ska gå till svarar inrikesministern att det bland annat kan handla om specialchartrade plan:

-  Redan idag chartras det plan och det är ju ett kostnadseffektivt sätt för återvändande. Och det kan också ske i samarbete med EU eller andra EU-länder, säger Anders Ygeman.

Finns det några hinder för det här?

-  Det finns ett hinder i form av att få hemländerna att ta ansvar för sina medborgare. Jag har ju haft en diskussion med de nordafrikanska länderna, och vi har haft en diskussion med Afghanistan. Och det är ju ett svårt arbete att få de här länderna att ta det här ansvaret, säger inrikesminister Anders Ygeman.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista