Frida Eek, stressforskare vid Lunds universitet. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Frida Eek. Foto: Hans Zillén/Sveriges Radio
Hälsa

Tänk realistiskt - minska stressen

2:23 min

Har du svårt att komma ihåg alla lösenord - eller vem personen du just stött på är? Stressen påverkar oss alla. Men realistiska strukturer kan göra det lättare för oss både på jobbet och i privatlivet.

– Man tappar inte minnet, men man kan få svårare att prioritera och fokusera, säger stressforskaren Frida Eek vid Lunds universitet om vardagens stress.

Att de flesta kommer i kontakt med väldigt många människor gör det inte lättare.

– Till slut vet man inte om man sett dem på Instagram eller i verkligheten. Om man träffat dem, jobbat med dem eller skajpat med dem. Det är fler att hålla ordning på.

Lösningen då är förstås att fråga - har vi träffats förut?

– Eller också fokusera, om det verkligen är viktigt att komma ihåg vem folk är. Man kan inte vänta sig att allt fastnar. Framförallt om man är under press, förklarar Frida Eek som forskat om stress vid avdelningen för Arbets- och miljömedicin i Lund.

Att minska stressen är inte alltid så lätt, men det finns saker man kan göra.

– I jobbet kan det handla om att se till att man har rätt kompetens för de arbetsuppgifter man har, eller att uppgifterna anpassas. Och så gäller det att ha planer för hur saker hanteras, och att planerna är kommunicerade med andra.

Och på samma sätt gäller det att ha en plan för privatlivet, säger Frida Eek.

– Att hitta strukturer som faktiskt är realistiska. Utan att ha vetenskapliga bevis för det så tror jag att många har en vardagsstruktur som i grunden inte är realistisk. Och då blir det väldigt svårt att hantera vardagen med lugnet i behåll.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista