Nycklar i ett lås på ett träningsboende för personer som har avtjänat sluten psykiatrisk vård. Foto: Henrik Montgomery/TT
1 av 2
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sophia Eberhard är verksamhetschef för den barnpsykiatriska slutenvården i Skåne. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
2 av 2
Sophia Eberhard är verksamhetschef för den barnpsykiatriska slutenvården i Skåne. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Skåne

Nya utmaningar för barnpsykiatriska slutenvården

"Vi klarar av det just nu även om det är en hög belastning"
1:42 min

Trycket på den barnpsykiatriska slutenvården i Skåne har den senaste tiden varit hög. Personalen har också ställts inför utmaningen att ta hand om en ny patientgrupp.

– Vi ser en del ensamkommande barn med psykisk ohälsa. Vi ser en viss ökning men ingen extrem förändring. Varje enskild dag har vi minst ett ensamkommande barn inlagt hos oss, säger Sophia Eberhard som är verksamhetschef för den barnpsykiatriska slutenvården i Skåne.

Under 2015 vårdades 320 barn inom den barnpsykiatriska slutenvården i Skåne och 52 barn vårdades med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård, visar siffror som Sveriges Radio tagit del av.

Gemensamt för barnen för tvångsvårdas är att deras sjukdom är livshotande om den inte behandlas. Grunden för all psykiatrisk tvångsvård är att patienten lider av en allvarlig psykisk störning, är i behov av psykiatrisk tvångsvård och att vården inte kan ges med patientens medgivande.

– Vi har överlag sett en hög beläggning under hösten, vi klarar av det just nu även om det är en hög belastning. Vi får också lära oss om en ny patientgrupp, lära oss kulturella aspekter, det är svårt att få tag på tolkar, det finns på flera nivåer svårigheter som vi brottas med varje dag. Men jag skulle ändå vilja sammanfatta det med att vi just nu klarar av läget.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".