Martina Skrak
När mammaledigheten tar slut återvänder Martina Skrak (V) till Malmöpolitiken som oppositionsråd. Foto: Felicia Frithiof / Sveriges Radio
Malmö

Malmö och Martina Skrak fick jämställdhetspris

3:18 min

När Malmö stad igår kväll fick ta emot Kvinnolobbyns jämställdhetspris lyftes ett namn särskilt fram. Tidigare kommunalrådet Martina Skrak.

Den stolta men inte nöjda pristagaren tror själv att det är det systematiska och genomgripande jämställdhetsarbetet i kommunen som gett dem priset.

– Men jag tror också en viktig faktor är att det här jämställdhetsarbetet har lett till konkreta resultat. Det är inte bara snack, säger Martina Skrak (V).

– Vi har höjt lönerna i kvinnodominerade yrken, vi jobbar med jämställd biståndsbedömning, vi har genuspedagogik i skolorna.

Så hur går det med Malmös långsiktiga jämställdhetsarbete när du och Vänsterpartiet inte sitter kvar i kommunledningen? 

– Jag upplever att jämställdhetsambitionerna har taggats ner litegrann. Men framför allt oroar det mig att man gör nedskärningar i välfärden. För om det är något vi vet så är det att det drabbar kvinnor.

Nu är planen att agera igel på den S-styrda kommunen. Om en månad återvänder Martina Skrak till politiken från föräldraledigheten, och då planerar hon att träffa organisationer och få inblick i vad de tycker Malmö behöver.

Priset delades ut på Jämställdhetsdagarna, en två dagar lång konferens – som av en tillfällighet gick av stapeln i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista