Identitetspapper pryder utställningsväggen på Landskrona museum
1 av 2
Identitetspapper pryder utställningsväggen på Landskrona museum. Foto: Lill Eriksson / Sveriges Radio
Nina Petersson och Tor Johanson vid utställningen Hjälp
2 av 2
Nina Petersson, antikvarie, har tagit hjälp av Landskronabon Tor Johanson inför utställningen Hjälp om flyktingarna som kom under 1940-50-talen. Foto: Lill Eriksson / Sveriges Radio
Landskrona / Kultur

Flyktingar berättar själva om mottagandet i Landskrona

4:01 min

Det skånska flyktingmottagandet var stort under och efter andra världskriget. Mellan 1943 och 1952 kom 22 000 flyktingar med vita bussar, tåg och båtar till Landskrona. "Hjälp" berättar deras historier.

De kommunala skolorna gjordes om till läger, där man fick mat och vård i väntan på boende i en annan del av Sverige. Det byggdes också sjukhus för att vårda svältande barn och tuberkulossjuka.

Tor Johanson är född i Landskrona 1933, och minns tiden väl. Därför har han hjälpt till med utställningen. Hans pappa var motsvarande länspolismästare och tog med honom när Rådhuset blev mottagningscentral.

– Sedan fick jag "off the record" höra talas om hur det schackades med dessa stackars människor. Hur befälhavare och båtförare tog betalt, och till och med stoppade motorerna precis utanför Ven för att kräva dem på ytterligare 10 000 till 20 000 kronor. Makalösa summor i dagens penningvärde, berättar han.

Museiarkivarie Nina Petersson berättar om att till och med Landskrona citadell användes som karantänsläger.

– Det kan låta lite hårt, men det är både medicinsk och politisk karantän som avses. Man kunde där hålla människor innanför med representanter för säkerhetstjänsten för att kolla upp identiteter, säger Nina Petersson.

Utställningen pågår fram till 22 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista