Ellinor Idarsson på C4 Gymnasiet I Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Ellinor Idarsson på C4 Gymnasiet I Kristianstad. Foto: Victor Eriksson/Sveriges Radio.
Skåne

Rekordmånga färdtjänstresenärer åker kollektivt

1:24 min

För ett år sedan gav Skånetrafiken färdtjänstresenärer möjlighet att resa gratis med kollektivtrafiken i Skåne. Sedan dess har antalet resor ökat från 16 000 till nästan 50 000 i månaden.

– Det har gått över förväntan. Man är rätt pigg på att åka allmän kollektivtrafik samtidigt som man är rätt pigg på att åka färdtjänstresor också. Meningen är ju att försöka dra ner på färdtjänstkostnaderna och få fler att åka kollektivt. Det kostar mindre för Skånetrafiken och kommunerna, säger Richard Ohlson på Skånetrafiken.

Inte alla kommuner

För ett år sedan fick 20 000 färdtjänstberättigade personer i Skåne ett jojo-kort som gav dem fri tillgång till Skånetrafikens bussar och tåg. Men det gäller bara boende i de kommuner som har ett avtal med Skånetrafiken. Klippan, Höganäs, Trelleborg, Vellinge och Svedala står än så länge utanför. Men en av dem som fick ett färdtjänstkort är Ellinor Idarsson från Eslöv.

 – Jag tycker det är bra för man är mycket friare om man tar tåg och buss än om man ska vara fast med färdtjänsten, säger hon.

Kan bli fast på perrongen

Ellinor Idarsson sitter i rullstol och pendlar flera gånger i veckan från hemmet i Eslöv till gymnasiet i Kristianstad. Hon reser mycket mer kollektivt sedan färdtjänstkorten blev gratis. Men hon påpekar att om fler ska välja tåget framför taxin så borde tillgängligheten förbättras.

– Det brukar fungera rätt så bra men ibland är det jättehöga kanter och ibland finns det ingen tågvärd som kan lägga ut en ramp. Men jag brukar ha någon som möter mig dit jag ska, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista