Förskolan Humlebacken Näsum Bromölla
Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Skåne

Statsbidrag gjorde förskolans arbetsmiljö bättre

1:38 min

I höstas kom ett välkommet tillskott i kassan för många kommuner när statsbidraget för att minska barngrupperna i förskolan betalades ut.

På förskolan Humlebacken i Näsum har arbetsmiljön förbättrats på bara några månader, säger förskolechef Pia Gustavsson.

– Situationen har ändrats markant om vi jämför med hur det såg ut i våras, när vi hade barngrupper på syskonavdelningen på upp till 26-27 barn, jämfört med dagens situation när vi har 18-19 barn på syskonavdelningen.

Med statsbidraget fick Bromölla kommun möjligheten att minska barngrupperna på Humlebacken, bland annat genom nya lokaler.

– Det är en lättnad. Vi vet ju att stora barngrupper påverkar både barnen och personalen så det kändes skönt, säger Pia Gustavsson.

Det var sammanlagt 466 huvudmän, både kommuner och fristående förskolor, som beviljades bidrag i höstas. Statsbidraget kan användas antingen för att minska barngrupperna eller för att undvika att grupperna växer.

I större kommuner som Hässleholm och Kristianstad syns inte effekterna lika tydligt som i Bromölla ännu. I Kristianstad, som har haft en stor inflyttning i vissa skolområden, handlar det just om att använda bidraget för att se till att barngrupperna inte blir ännu större.

Men för personalen på Humlebacken har det extra tillskottet gett arbetsmiljön ett ordentligt lyft.

– Ja, det är jättestor skillnad. När vi hade 23 barn till lunch så var det som att ha barnkalas varje dag. Så här efteråt inser man hur jobbigt det var, säger förskolläraren Wiveca Hansson.

– För barnen är tempot den största skillnaden, att de har möjlighet att göra vad de vill utan att någon annan stör dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista