Erik Hamrén. Foto: TT
Erik Hamrén på presskonferens. Foto: TT
Fotboll

Klart: Hamrén lämnar efter EM

21 min

Sveriges herrlandslag i fotboll får en ny förbundskapten efter sommarens EM. Erik Hamrén lämnar jobbet när mästerskapet i Frankrike är över för Sveriges del.

Kl 13.30: Vi sänder Hamréns presskonferens

– Han har själv meddelat att han slutar, säger Lars-Christer Olsson, andre vice ordförande på Svenska Fotbollförbundet, till SVT Sport.

Hamrén, som basat över landslaget sedan november 2009, har fått mycket kritik för sitt ledarskap de senaste åren. Trots en på pappret relativt lätt kvalresa nådde Sverige EM först efter playoff mot Danmark.

Erik Hamrén var i början av sin tid som förbundskapten mycket populär bland de svenska fotbollsfansen, och sågs som en frisk fläkt efter Lars Lagerbäck. Men över tid har glansen flagnat och efter 1-4-förlusten mot Österrike i september ville 94 procent i en webbomröstning på tidningen Expressens sajt att han skulle avgå.

Den 58-årige tränarens kontrakt löper över EM och det har varit oklart huruvida han skulle erbjudas en förlängning eller inte, eller om han skulle vilja ha en sådan.

Svenska fotbollförbundet och Hamrén har diskuterat frågan en tid och nu gemensamt kommit fram till att avsluta samarbetet efter EM, oavsett hur det går för Sverige.

Hans efterträdare lär presenteras under våren. Flera namn har tidigare nämnts som tänkbara alternativ, exempelvis Helsingborgs manager Henrik Larsson, U21-landslagets Håkan Ericson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Oavsett vem det blir, så kommer personen inte att hinna samla landslaget före VM-kvalsamlingen i september. I samband med den finns det dock en teoretisk möjlighet att spela en träningsmatch.

Spelprogram: VM-kvalet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista