Georgina Shaloub och Maurice Salloum
Georgina Shaloub arbetar som tolk och Maurice Salloum driver restaurang Shamiat i Malmö. Foto: Johanna Hellström / Sveriges Radio
Malmö

Han sprider syrisk matglädje i Malmö

"Syrisk mat är efter säsong, man tar tillvara på allt"
5:54 min

I Syrien är maten en viktig social del av livet. Man äter mycket - och mycket vegetariskt. Det tog Maurice Salloum med sig när han öppnade Shamiat, Malmös första syriska restaurang, i oktober.

Tre år efter att han kom till Sverige från inbördeskrigets Syrien öppnade Maurice Salloum sin restaurang vid Möllevångstorget i Malmö.

Han arbetade som kock i Damaskus i åtta år, och ville ta med sig hela atmosfären till Shamiat.

– Det är hela bilden, med fontänen mitt i rummet, säger han.

Det enda som saknas är ett större kök. Men restaurang Shamiat har ändå snabbt vunnit många stammisbesökare, och utsågs av Sydsvenskans panel i slutet av förra året till Malmös bästa Mellanösternkrog.

Här är nästan hela menyn vegetarisk, precis som den ofta är i Syrien. Orsaken?

– Vi har ganska tydliga årstider i Syrien. En säsong växer mycket aubergine, en annan säsong är det kikärtor. Därför hittade man hela tiden på och skapade mycket vegetariska rätter. Man tar tillvara på allt, förklarar Georgina Shaloub, som är syster till Maurice Salloum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".