En råtta möter sitt öde i en av stadens råttfällor.
1 av 2
En råtta möter sitt öde i en av stadens råttfällor.
Anders Dawidson, Helsingborgs Stad och Stefan Nilsson från Anticimex vid en så kallad "smartbox", där råttorna får möta sitt öde.
2 av 2
Anders Dawidson, Helsingborgs Stad och Stefan Nilsson från Anticimex vid en så kallad "smartbox", där råttorna får möta sitt öde.
Helsingborg

Nya sätt att bekämpa gnagare i städer

1:33 min

Råttor är ett växande problem i städerna. Och att hålla gnagarna i schack kan ha sina utmaningar. Men istället för miljöfarliga råttgifter går man allt mer över till mekanisk- och elektronisk bekämpning.

Det råder goda tider för brunråttan. När tillgången på mat ökar genom vårt allt mer utbredda ätande utomhus, skapas gynnsamma livsvillkor för de brunpälsade gnagdjuren. Men att hålla dem i lagom antal är inte helt enkelt. Dels utvecklar råttorna efter ett tag resistens mot bekämpningsmedel, dels är en del av de produkter som används farliga för miljön. I november 2015 kom nya EU-direktiv som kräver att man minskar spridningen av dessa biocidprodukter, eftersom de tränger ner och skadar grundvattnet.

- I dag jobbar vi framförallt med mekanisk- och elektronisk bekämpning, berättar Stefan Nilsson på Anticimex i Helsingborg.

I så kallade "smartboxes" som finns uppställda här och var i städernas parker lockas råttorna in. Där kan de möta sitt öde på två sätt.

- I den ena sortens låda åker råttan upp som i en liten hiss, och får en elektrisk impuls så hjärtat stannar. Även den gamla varianten, slagfälla, används mycket och båda metoderna är smärtfria. Skillnaden är att slagfällan bara kan ta en, medan den elektriska kan ta upp till sex råttor, berättar Stefan Nilsson.

Det är inte bara den ökande trenden att äta och grilla utomhus som gynnar tillväxten av råttorna. Även köksavfall som hälls i avloppet är ett stort gissel.

- Det drar till sig råttorna och kan ställa till det väldigt för fastigheterna, säger Anders Dawidson på Stadsbyggnadsförvaltningen.

I Helsingborgs stad har man startat ett nätverk tillsammans med fastighetsägarna i stan för att hålla antalet råttor på en hanterbar nivå. dem 23 februari träffas man nästa gång. Då ska bland annat de nya EU-direktiven diskuteras.

- Ju bättre samarbete vi kan ha med fastighetsägare desto bättre resultat kan vi få. Men det handlar inte om att utrota råttorna. I lagom antal behövs de i miljön. Men vi behöver ha kontroll på antalet eftersom de i för stort antal är en smittorisk men också ett skadedjur, säger Anders Dawidson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista