Frukostbricka
1 av 2
Allt fler väljer att äta frukost ute, om inte varje dag, så i alla fall någon gång per vecka. Foto: Nina Sköldqvist / Sveriges Radio
Britt-Inger Stolt och Ulrika Arthursson
2 av 2
Frukostmenyn hos Britt-Inger Stolt och Ulrika Arthursson på Café Annorledes i Helsingborg består bland annat av gröt, kokt ägg och kaffe.
Helsingborg

Frukost på stan allt vanligare

4:39 min

Att äta frukost hemma är inte lika heligt som det en gång var. Trenden att dricka morgonkaffet ute på lokal håller i sig tack vare de senaste årens växande kaféutbud och kontinentala influenser.

Även i siffror avspeglar sig vårt ökade kaféliv. Enligt SCB ser man att just kaféer och hotellrestauranger är de kategorier av matställen som haft starkast utveckling under fjolåret, med en ökning med 6,6 procent från året innan. Och en av förklaringarna är att frukostätandet ute blir allt vanligare.

Britt-Inger Stolt som sedan drygt 20 år driver Café Annorledes i kafétäta Helsingborg, har inte hakat på den starka kaffelattetrenden. Istället är det kokt gröt, kokt ägg och frallor med olika sorters pålägg som står på menyn. Hos henne är frukostgästerna många och trogna.

- Det är alla möjliga som kommer och de flesta är stammisar. Vi har till exempel fönsterputsarna som gärna kommer tidigt, helst redan innan vi riktigt öppnat, och som gärna vill ha både gröt och rejäla mackor. Annars är våra morgonkunder allt mellan 18-94 år, från skolungdomar till pensionärer, säger hon.

Britt-Inger Stolt tror att trenden att äta frukost ute kommer att hålla i sig.

- Det är ett sätt att få den där pausen i en annars stressad vardag. Man får en chans att sitta ner och bli lite uppassad, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista