Collage Richard Henriksson Henrik Larsson. Foto SR och TT
Foto SR och TT

Henriksson: Jag tror på Henrik Larsson

7:04 min

Idag blev det klart att Erik Hamrén slutar som svensk förbundskapten i fotboll efter sommarens EM. Därmed inleds också processen för att hitta en ersättare på allvar. Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson analyserar läget.

– Jag är inte förvånad att beskedet kommer i god tid före mästerskapet, säger Richard Henriksson i en första kommentar efter att förbundet bekräftat att Erik Hamrén slutar efter EM i Frankrike.

Att beskedet kommit, hur påverkar det Sveriges möjligheter att prestera i EM?

– Spelar ingen som helst roll. Möjligen positivt att Hamrén inte behöver få frågor om detta varje dag under EM.

Richard Henriksson menar också att den ibland hårt kritiserade Erik Hamrén gjort ett ”godkänt jobb”.

– Dessutom har han fått igång Sveriges stora stjärna Zlatan Ibrahimovic. Det ska man komma ihåg var ett problem tidigare att Zlatan presterade väldigt bra i alla klubblag men inte i landslaget.

Vem ersätter och när kommer beskedet?

– Det ska bli intressant att höra på presskonferensen vad dom har för plan och rekryteringsprocess. Frågan är om dom går ut med ett nytt namn före EM.

Bland tänkbara ersättare för många fram den tidigare U21-förbundskaptenen Jörgen Lennartsson, numera i IFK Göteborg. Men Richard Henriksson har en annan favorit:

– Sen tror jag att ett namn som Henrik Larsson ligger väldigt bra till. En storspelare och ett väldigt aktat namn inom förbundet, säger Henriksson och fortsätter:

– Man ska komma ihåg vilka som tar beslutet. Det är inte en folkopinion och det är sannerligen inte medias gullegrisar som kommer att få jobbet. Man ska inte heller underskatta den marknadsmässiga betydelsen. Svenska fotbollförbundet behöver en ”hype” kring landslaget. Man kan också lägga till att om det finns ett enda namn som kan övertala Zlatan Ibrahimovic att fortsätta en vända till i landslaget så är det Henrik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista