Ewa Bertz (L) vid partiets lokaler i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Ewa Bertz (L) vid partiets lokaler i Malmö. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Malmöstyret ifrågasätts allt mer av oppositionen

3:40 min

Malmös oppositionspolitiker ifrågasätter allt mer det rödgröna styrets politik i kommunfullmäktige. Det visar P4 Malmöhus genomgång av fullmäktigemötena i Malmö under 2015 jämfört med ett tidigare år.

– Själv försöker jag vara så aktiv som möjligt. Lägger du en motion så är det ju alltid en väldigt lång beredningsprocess innan det väl kommer upp till beslut, medan en enkel fråga, den behandlar nånting som är aktuellt och händer just nu, säger John Roslund (M), en av de folkvalda i kommunfullmäktige som ställt flest frågor under 2015.

Att ställa en enkel fråga i kommunfullmäktige är som att debattera med den politiker du ifrågasätter. Du måste förklara varför du ställer frågan och svaret kommer direkt. En så kallad motion är någonting annat. Det förväntas att man skriver ett utförligt förslag om hur man vill förändra någonting. Det kan ta över ett år innan frågan diskuterats färdigt av andra politiker i kommunen och motionen får ett svar.

Malmös oppositionspolitiker föredrar allt mer de enkla frågorna som ökat rejält, enligt vår genomgång av fullmäktigemötena förra året jämfört med 2013. Vi har inte jämfört med 2014 eftersom det var ett valår och då är politikerna mer fokuserade på valrörelsen.

– Vi har många väldigt duktiga unga politiker i vårt parti. Sen har de inte vanan att skriva motioner just nu, det tar ett litet tag innan man kommer in i det. Men enkla frågor är ett jättebra redskap för att snabbt få upp en aktuell fråga på dagordningen, säger John Roslund.

Moderaterna ökade mest - från fem frågor under 2013 till 16 frågor som ställdes under 2015.

– Motioner är trögt för det tar lång tid och som regel avslås motionerna. Min tro är att frågor är ett effektivare, smidigare och snabbare instrument för att få fram diskussion, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet.

Dock är det motionerna som innehåller oppositionens förslag, de så kallade "att-satserna", som visar på hur en förändring skulle kunna se ut.

Vad kan man åstadkomma med en enkel fråga egentligen?

– Om inte annat så måste ansvarig politiker förklara den nuvarande ståndpunkten. Sen kan det vara att man har huggit tag i någon fråga som precis är aktuell. Då kan man ju pressa den ansvariga politikern att formulera ett ställningstagande. Och det kan i en del fall innebära att det händer någonting, att kommunen gör någonting annorlunda, eller att man förtydligar någonting, säger Anders Sannerstedt.

Liberalerna dubblerade antalet enkla frågor till 15 som ställdes förra året.

– När det gäller enkla frågor så är det dagsaktuella frågor som kommer upp, och det har varit mycket sådana frågor som har kommit. Det är ett utav de få sätten som ett oppositionsparti kan komma till tals. Därför tror jag att enkla frågor blivit mer aktuellt än vad det har varit tidigare, säger Ewa Bertz (L) ordförande för Malmöliberalerna.

Hon anser att oppositionen "tystas" av majoriteten eftersom man inte har mer tid i fullmäktige till att ställa frågorna.

– Nu har vi en timme bara. Vi behandlar kanske fem eller sex frågor. Sen ligger det lika många kvar till nästa fullmäktige, det vill säga en månad efter. Då är det inte lika aktuellt. Det är på tiden att man gör om lite utav ordningen på fullmäktige, säger Ewa Bertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista