Klassisk skolplansch
1 av 3
Klassisk skolplansch med en transparent höna. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Skolplanscher
2 av 3
Några av de utställda planscherna. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Skolplansch närbild
3 av 3
Närbild på en av planscherna. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Åkarp

Gamla skolplanscher får nytt liv

3:41 min

Kommer ni ihåg skolplanscherna? Ett minne blott i klassrummen, men idag eftertraktade i inredning. Nu öppnar en ny utställning i Åkarp med flera klassiska planscher.

Utställningen, som går under namnet ”Skolplanschen – med bild på schemat”, öppnar på Möllegården kultur i Åkarp i dag.

Utställningen visar ett urval av skolplanscher, som från slutet av 1800-talet till 1970-talet var ett viktigt pedagogiskt läromedel i de svenska klassrummen.

– Det är riktiga konstnärer som har målat dem, till exempel Bruno Liljefors och Carl Larsson. Inte vilka konstnärer som helst alltså, säger kultursekreterare Anneli Kunosson.

Vanliga förekommande motiv är bland annat växter, djur, årstider, främmande miljöer och historiska händelser. Anneli Kunossons favorit föreställer en höna.

– Det här är min älsklingsskolplansch. Det är en höna i serien om djuranatomi. Den speglar väldigt väl vad som var viktigt att veta på den här tiden, nämligen hönans skelett och olika ruvningsstadier, säger hon.

För de som växte upp under skolplanschernas tid kan utställningen säkert väcka minnen till liv. För yngre ger den kunskap om hur världen gestaltades under denna tid.

– Ta den här planschen som föreställer en brölapa. När den kom in i klassrummet på 30-talet hade ingen elev sett något liknande. Det var ren science fiction att få veta att det fanns en sådan art, säger Anneli Kunosson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista