Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun, och Karolina Silfverberg, ordförande i Skurups handel. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Henrik Lundblad och Karolina Silfverberg. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Skurup

Skurup satsar på sitt centrum

"Är det vackert omkring dig vill du gärna besöka"
4:08 min

Skurup är en av flera skånska kommuner som ska utveckla sitt centrum. Vattenspel på torget, trädplanteringar, ny stenbeläggning på gågatan och mer bänkar är några förändringar som planeras.

Ett trevligt centrum där människor vill röra sig är viktigt för bygden, tycker Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun.

– En välmående stadskärna är jätteviktig. Det är något av det första man tittar på när man flyttar någonstans. Även om vi har en fantastisk kust, och många bor längs med kusten, så är också vår stadskärna väldigt viktig, säger Henrik Lundblad, näringslivsstrateg på Skurups kommun.

Karolina Silfverberg, ordförande i Skurups handel, säger att köpmannaföreningen länge efterfrågat en utveckling av centrum. Hon visar på gågatan.

– Vi behöver bara lyfta blicken och kika lite så ser vi att det är dags. Här behövs uppfräschning och vi behöver ett mer attraktivt centrum som bjuder in till att vara i, säger hon.

På vilket sätt då?

– Är det vackert omkring dig så vill du gärna besöka, känner du att det känns, ja slitet och nedgånget, så gör du dina ärenden. Men du gör inte det extra köpet eller den extra koppen kaffe på fiket, eller sådana saker.

Det är gågatan, torget och järnvägsgatan som ska göras om de närmaste åren, med start med gågatan i år.

– Vi hade ett uppstartsmöte med Skurups handel och en massa föreningar och fastighetsägarna och de ville att vi skulle bygga Skånes grymmaste centrum, så det är väl det som är målet helt enkelt.

– Når vi dit vore det fantastiskt och når vi bara halvvägs har vi ändå utvecklat centrum och skapat en fantastisk mötesplats för våra kommuninvånare, säger han.

Speciellt för Skurup är bland annat tegelarkitekturen, biografen och att det redan idag finns ett brett utbud av affärer, menar Karolina Silfverberg och Henrik Lundblad.

– Det här måste vara den minsta orten i Sverige som har två leksaksaffärer, säger Henrik Lundblad.

– Vi är ändå såpass nära Malmö och ändå klarar sig handeln och det är ju för att de som bor här så att säga utnyttjar servicen, säger Karolina Silfverberg.

Har ni några förebilder när ni tittar runt om i Sverige på andra stadskärnor?

– Det finns ju många fantastiska stadskärnor, vi behöver inte gå så långt ifrån oss. Men vad som är kul, tycker jag, det är att många säger, "jamen kan också mindre stadskärnor göra det här?" Det tror jag att man kan. Åmål till exempel, som är ännu mindre än Skurup, blev årets stadskärna för ett antal år sedan, säger Henrik Lundblad.

– Och det tycker jag är lite läckert, att om Åmål kan så kan ju definitivt också Skurup.

Skurup är inte ensam bland skånska kommuner om att vilja utveckla sitt centrum. Lomma, Vellinge, Trelleborg och Ystad är några andra exempel, säger Björn Bergman, vd på organisationen Svenska stadskärnor, som har sitt kontor i Malmö. Sverige urbaniseras och att göra sin stadskärna mer attraktiv kan bland annat vara ett sätt för mindre orter att möta konkurrensen från storstäderna, menar han och tror att man har andra krav på sin stadskärna idag, även på mindre orter.

– Jag tror faktiskt det, för även om man idag bor i en liten stad eller på en liten ort är man inte en småstadsmänniska. Med internet är man mer en global medborgare och man har behov av urbana kvaliteter, även i mindre städer. Vi går mer på restauranger till exempel, det gör att man faktiskt vill ha ett restaurangutbud även på en liten ort. Det behöver inte vara samma utbud som i en storstad, men att åtminstone hålla en viss kvalitet på restaurangutbudet är viktigt även i mindre orter.

Uppe på kommunhuset i Skurup står planscher som visar hur gågatan, torget och järnvägsgatan är tänkta att se ut när de är klara. Planerna har ställts ut och det har kommit en hel del synpunkter.

– Vi har fått in jättemycket olika synpunkter. Allt ifrån granförsäljning på torget och lucia på torget, till att vi ska ha festivaler. Men överlag är alla väldigt positiva, och sen är det ju som så att vissa tror ju att det är en kostnad, vilket det kan te sig så, men det är en investering på sikt, slutar näringslivsstrategen Henrik Lundblad.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".