Åklagare Pernilla Tallinger
Åklagare Pernilla Tallinger. Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio.
Broby

Fortsatta utredningar om knivmord

2:22 min

Det har snart gått en månad sedan en 15-årig elev på Göingeskolan i Broby knivskars till döds. Fortfarande pågår en grundlig kartläggning av vad som ledde fram till dådet.

Den 14-årige elev som misstänks för dådet är ännu inte straffmyndig, något som gör att den pågående polisutredningen inte kommer leda fram till ett åtal.

Ändå fortsätter polisens intensiva arbete om vilka orsaker som låg bakom knivskärningen den 11 januari.

– Vad som hände den dagen tycker jag vi har en väldigt klar bild av. Det vi måste titta mer på är varför och hur och vad som hände innan, säger åklagare Pernilla Tallinger.

Det återstår många förhör med vittnen och därför vill inte Pernilla Tallinger gå in på detaljer kring pojkarnas relation.

– Det är ingenting jag vill gå in på. Det är sådana saker vi tittar på och det kan vara så att vi måste hålla fler förhör om deras eventuella historik.

Direkt efter händelsen fattade Östra Göinge kommun beslutet att 14-åringen skulle omhändertas, ett beslut som sedan fastställdes i förvaltningsrätten.

Socialförvaltningen gör just nu en egen utredning av pojkens bakgrund och får dessutom insyn i polisutredningen bland annat genom att sitta med på förhör.

Socialens utredning leder fram till en förhandling i förvaltningsrätten, som prövar om den misstänkte har ett vårdbehov. Till sist är det socialförvaltningen som bestämmer vilken vårdform som är mest lämplig.

När det handlar om grova brott så hamnar den unge oftast till en början på ett så kallat paragraf 12-hem.

– Det är en placering som är samma för ungdomar som har dömts för grova brott till sluten ungdomsvård av tingsrätten, säger Peder Liljeqvist, chefsrådman på förvaltningsrätten i Malmö.

– Egentligen är det en sista utväg eftersom syftet med LVU inte är att straffa någon, utan att den unge får vård och behandling. Därför kanske institutionsplacering ska undvikas så långt som möjligt.

Enligt Peder Liljeqvist är det ovanligt att förvaltningsrätten prövar fall som handlar om att en mycket ung person begått ett enskilt, grovt brott.

– Betydligt oftare handlar det om ungdomar som är kända av socialtjänsten, att man börjar med mindre brottslighet och att det accelererar och att det leder fram till ett omhändertagande, säger han.

– En situation där en person är okänd av socialtjänsten och sedan helt plötsligt begår ett mycket grovt brott, det är tack och lov väldigt ovanligt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista