Landskrona flygklubbs ordförande Mats Edefelt på Enoch Thulins flygplats.
Landskrona Flygklubbs ordförande Mats Edefelt på Enoch Thulins flygplats. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Landskrona.

Luft under vingarna igen för flygklubb

"Det har varit ett enormt jobb"
2:42 min

En tidig morgon i början på januari brann Landskrona Flygklubbs lokaler på Enoch Thulins flygplats. Klubbhuset och en hangar med åtta flygplan förstördes och först nu börjar klubben få igång verksamheten igen.

– Vi hissar flaggan igen inom den närmaste tiden räknar jag med, säger Mats Edefelt som är ordförande i klubben. Det blir inte någon lyx och flärd härute men det blir hjälplig verksamhet.

Klubben har lyckats hyra in två flygplan, och baracker som ska ersätta det brunna klubbhuset är på gång. Men även om verksamheten kommer igång blir det alltså ett provisorium. För det är mycket som återstår att fixa efter branden.

– Förutom att klubbhuset är en en meter hög ruin av tegelstenar och bråte så är hangar B där vi hade motorflygplanen rejält förstörd också, säger Mats Edefelt. Vi håller på att sanera den nu. Men redan nu vet vi att delar av taket måste bytas ut.

Av de åtta flygplanen som stod i hangaren är det ett som eventuellt kan räddas. De andra sju är helt förstörda.

Det är svårt att säga hur mycket branden har kostat. Men en grov uppskattning är runt 15 miljoner kronor.

Allting var fullvärdesförsäkrat, men eftersom försäkringsbolagen gör avdrag på grund av till exempel ålder är det till exakt hur mycket pengar som kommer att betalas ut.

Branden har också inneburit massor med arbete för den ideella förening som driver flygplatsen.

– Det har varit ett enormt jobb. Vi är flera stycken som fram till förra veckan inte har varit på våra ordinarie jobb utan har varit ute på flygplatsen konstant.

– Samtidigt har vi haft ett fantastiskt stöd av våra medlemmar, säger Mats Edefelt.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".