Skrivmaskin. Teknik åldras snabbt. Foto: Jurek Holzer/TT
Teknik åldras snabbt. Foto: Jurek Holzer/TT Foto: Jurek Holzer/TT
Malmö

Framtidens jobb, tjugo år fram i tiden

”Satsa på det man brinner för”
4:55 min

Mats Lindgren på företaget Kairos Future som arbetar med framtidsstrategier och att planera på längre sikt, spanar in i framtiden och ser vad som kan bli aktuellt att satsa på.

– Jag tror att man ska bli virtual reality-stjärna. Men det är en trång sektor.

– Hittar man jobb som slutar på tränare så är det bra, personlig tränare, personliga hjärntränare, artificiell intelligenstränare som ska träna dataprogram att bli mer mänskliga. Även yrken som slutar på programmerare och designer är bra, säger Mats Lindgren.

Han säger också att man ska akta sig för yrken som slutar på förare, operatör och assistent, om det inte är personlig assistent.

Men det är inte förrän efter en tid man får facit.

– Efter dotcom-bubblan, för femton år sedan vara alla systemvetarlinjer tomma. Man trodde inte att det var framtiden. Idag skriker vi efter APP-utvecklare, programmerare och IT-folk, allt håller på att bli kodning. Det hade man kunnat förutse. Men då stirrade man sig blind på en bubbla som spruckit, säger Mats Lindgren.

 

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".