Thelma Ernst och Isabelle Giordano
1 av 2
Thelma Ernst och Isabelle Giordano. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Malmö FF:s damlag i cupfinal mot Umeå 2003 - Nilla Fischer i kamp med Umeås Malin Moström. Foto: Jonas Ekströmer/TT
2 av 2
MFF:s Nilla Fischer i kamp med Umeås Malin Moström 2003. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Malmö

De vill se damlag i MFF

3:44 min

Nästa år är det tio år sedan Malmö FF Dam försvann och ombildades till föreningen som i dag heter FC Rosengård. Nu har fem MFF-supportrar lämnat in en motion om att återinföra klubbens damverksamhet.

"Det är på tiden att Sveriges största klubblag blir en klubb som alla får möjlighet att spela för". Det är budskapet i en kampanj som ett gäng unga tjejer i Malmö dragit igång.

– Malmö FF är en stor organisation med en stark ekonomi. Nu är det rätt tid att bygga upp en damsektion på lång sikt, säger Isabelle Giordano, en av initiativtagarna.

Tillsammans med Thelma Ernst, Anni Tjebbes, Agnes Gertten och
Susanne Lundberg har de skickat in en motion om att bilda flick- och damrepresentation för Malmö FF. Dessutom har de dragit igång kampanjen #VarÄrTjejerna i sociala medier för att få ett stort genomslag.

– Alla ska få chansen att spela i den himmelsblå tröjan oavsett kön, säger Thelma Ernst.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson var i höstas positiv till att starta ett damlag inom föreningen. Men det har inte hänt något konkret ännu.

– Motionen har tagits upp förut och inte gått igenom. Nu hoppas vi på ett annat utfall.

1970 startade Malmö FF fotboll för damer, efter att man annonserat efter spelare i tidningen Arbetet, och den 7 september tog MFF:s huvudstyrelse beslutet att upprätta en damsektion i föreningen. Sedan bytte laget klubbnamn till LdB FC och senare till FC Rosengård. Man kom längre bort från Malmö FF. Nu vill initiativtagarna hitta tillbaka till rötterna.

– Detta är något vi alla fem brinner för. Därför vill vi opinionsbilda kring frågan och att så många som möjligt tar sig till årsmötet och röstar, säger Isabelle Giordano.

Den 4 mars kommer utfallet.

– Jag tror att det kommer röstas igenom. Det har bubblat i supporterleden en längre tid och det är många som stöttar oss, säger Thelma Ernst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista