Den insparkade dörren till flight deck
1 av 2
Den insparkade dörren till flight deck. Foto: Polisen
Luftfartssabotage
2 av 2
Karta över luftfärden där nödsituationen inträffade. Foto: Polisen
Malmö

Efter nödlandningen – åtal för luftfartssabotage

Den man som i november förra året sparkade in dörren till cockpit ombord på ett flygplan med destination Norge åtalas nu för grovt luftfartssabotage.

Händelsen inträffade i svenskt luftrum och flygplanet tvingades nödlanda på Sturups flygplats.

I förundersökningsprotokollet som i dagarna lämnades in till Ystad tingsrätt framgår det att mannen uppfört sig utåtagerande mot både personal och passagerare ombord på planet.

Utöver att sparka in dörren till cockpit försökte mannen också att öppna två av planets nödutgångar. Mannens beteende ledde att kaptenen beslutade om att nödlanda planet.

Situationen ombord var så pass stökig att flygplatsens skyddsvakter beordrades att invänta polis innan de fick gå ombord på planet där passagerarna försökte överbemanna mannen genom att bland brotta ner honom och spänna fast honom med skärp. Polisen som kom till platsen skriver i sitt PM att personalen ombord var ”skärrad”.

Förutom åtalet har mannen även krävts på ersättning av flygbolaget för nödlandningen, en summa på drygt 40 000 kronor. Det är oklart varför den åtalade mannen gjorde som han gjorde och han har i förhör lämnat skiftande uppgifter om händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista