Asylsökande. Foto-Johan-Nilsson/TT
Asylsökande. Foto-Johan-Nilsson/TT
Malmö

Malmö vill ta ett steg tillbaka

5:40 min

Migrationsverket presenterade idag årets första verksamhets och utgiftsprognos. Där det beräknas komma som mest 140 000 asylsökande till Sverige i år och som minst 70 000.

Migrationsverket är själva väldigt tydliga med att det är svårt att göra en 100 procentig bedömning och att det finns en stor osäkerhet kring siffrorna. Eftersom att det finns flera faktorer som kan avgöra hur många det faktiskt blir som tar sig till Sverige för att söka asyl, till exempel hur EU:s yttre gränsbevakning sköts.

Den osäkerheten gör det enligt Annelie Larsson, förvaltnings direktör på Sociala resursförvaltningen i Malmö, deras arbete svårplanerat.

– Det är ett enormt anpassningsarbete och en väldig stor flexibilitet för att vi ska få ihop resurser utifrån de behov som finns, säger Annelie Larsson.

Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd menar att Malmö har fått ta ett för stort ansvar när det kommer till flyktingmottagandet.

– Vi kan inte hålla på och vara en superkommun när det gäller flyktingmottagning medan andra inte tar sitt ansvar, säger Torbjörn Tegnhammar.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tycker att det försvårar arbetet när Migrationsverket kommer med ett spann på mellan 70 000 och 140 000.

– Det är väldigt svårt att säga vilken påverkan de kommer att ha. Det vi har sett är att det är ingen exakt vetenskap, det är jättesvårt för verksamheterna i Sverige att planera på ett bra och effektivt sätt. Jag tycker att Malmö stads kommun har verkligen gjort allt man kan för att möta den osäkerheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista