Debatt i Lund om konsthallens framtid. Foto: David Richter/Sveriges Radio
1 av 3
Välfylld sal under debatten. Foto: David Richter/Sveriges Radio
Lund

Många ville ha svar om konsthall

2:53 min

På torsdagskvällen fick politikerna i Lunds kultur- och fritidsnämnd svara allmänheten om varför man beslutat att Lunds konsthall ska utredas. Det skedde vid en välbesökt debatt.

Bakom debatten stod bland andra Nätverket till stöd för Lunds konsthall arrangerade. Några politiker från nämnden och flera fria debattörer hade bjudits in för att diskutera kulturpolitik och speciellt Lunds konsthall.

– Vad fattade ni egentligen för beslut? undrade en åhörare och fick skratt från resten av salongen efter att det blivit oklarheter dels om beslutets innebörd och dels vilka politiker som egentligen varit för eller emot.

Klart är i alla fall att nämnden vill ha en extern utredning som ska titta på hur konsthallen kan nå fler målgrupper och sänka trösklarna. Dock ska utredaren inte fokusera på utställningarnas innehåll. Men det finns kritiker till hela utredningsidén.

– Jag tycker att det är ett uttryck för en kontroll- och misstroendementalitet, vad som behövs är en tillitsmentallitet hos politikerna istället.

– Lunds konsthall är en välfungerande konsthall med stor utvecklingspotential. Och experterna på hur den kan utvecklas är de som redan jobbar i verksamheten, sa en av debattpanelens deltagare, Max Liljefors, professor vid avdelningen för konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet.

Han tycker att det var svårt att få klart få sig om politikerna var ense om vad man beslutat och innebörden av det.

– De exempel på möjliga riktningar som det här skulle kunna ta sig är att lyfta in andra verksamheter i konsthallen, att göra det till ett mer allmänt kulturhus. Det är inte en sänkt tröskel utan en sänkt ribba, sänkt ambitionsnivå.

Diskussionen om vad politikernas avsikt med utredningen om Lunds konsthall är har förts bland annat på Facebook. Och formuleringarna i ett av nämndens beslut som berört frågan om konsthallen har varit olycklig, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande, socialdemokraten Joakim Friberg.

Det var när man talade om "rekonstruktion" av konsthallen och om eventuell "nedläggning av befintlig verksamheten för att ge plats åt en förnyad". Men det senaste beslutet är tydligt om vad som är syftet med utredningen, säger han.

– Vi vill kunna stärka verksamheten och möta framtiden. Kunna nå nya målgrupper och sänka trösklarna, men samtidigt värna konstens autonomi.

Men om ni vill sänka trösklarna, varför inte bara ge de 175 000 kronorna, som utredningen kostar, till marknadsföring av konsthallen?

– Men tröskelsänkning handlar ju inte bara om marknadsföring, här handlar det också vad vi måste göra för att nå mer människor. De som väljer att inte gå till konsthallen - varför går de inte till konsthallen? säger Joakim Friberg.

Men då måste väl utredaren också titta på utställningarna, alltså innehållet?

– Det kommer väl, antar jag, utredaren titta på. Men det är inget som vi från nämnden säger till utredaren att göra. Den detaljen lägger inte vi oss i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista