Gatan var avspärrad efter vattenläcka när buss körde på cyklist mitt i Lund. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Gatan var avspärrad. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Lund

Åtal att vänta för dödsolycka med buss

1:56 min

Den chaufför som för snart ett år sedan tappade kontrollen av en regionbuss och körde ihjäl en äldre cyklist mitt i Lund kommer troligen att åtalas för vållande till annans död.

Kammaråklagare Stefan Waern har nu beslutat sig för att gå vidare med ärendet.

– De misstankar som kommer att delges är vållande till annans död och vållande till kroppsskada, säger han.

Det var på fredagskvällen den 6 februari förra året som olyckan inträffade. En större vattenläcka med 88-gradigt fjärrvärmevatten hade gjort Bangatan i Lund oframkomlig. Polispatruller hade spärrat av gatan i båda färdriktningarna och även påbörjat omdirigering av trafiken.

Men enligt vittnesuppgifter stannade inte alla för avspärrningarna. En regionbuss, på väg till Södra Sandby, brakade förbi polispatrullerna och rammade en man i 65-årsåldern så allvarligt att han avled.

Alltsedan olyckan har Lundapolisen utrett huruvida det var något mekaniskt fel på bussen eller om busschauffören kunde ha gjort något för att undvika kollisionen.

Utredningen har dragit ut på tiden. Enligt Stefan Waern beror det främst på två saker:

– Det har varit en teknisk utredning som har tagit tid och att en utredning med de här följderna ska vara ordentlig, så att man är säker på att man fångat in alla alternativa möjligheter och teser som kan ställas upp.

Busschauffören har nu fyra veckor på sig att sätta sig in i bevisningen och komma med förslag på eventuella kompletteringar.

– I praktiken så betyder det att advokaten och den misstänkte får var sitt exemplar av utredningen, går igenom den och kommer fram till om de vill ha något mer gjort i utredningen. Har de det, tar jag beslut om det ska utföras.

Om inget oförutsett händer kommer Stefan Waern att väcka åtal mot chaffören om en dryg månad.

– Som det ser ut i dagsläget lutar det mot att det blir ett åtal, annars hade jag inte skickat det för slutdelgivning.

Chauffören har, i de förhör som hittills har hållits, nekat till alla brottsmisstankar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista