Flicka sitter på pottan.
Flickan sitter på pottan. Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Kalle och tankefabriken

Information vi egentligen inte vill ha

3:51 min

Det finns en skiva med duon Katharina och Karin. Katharina var nog mamma, Karin var nog dotter. De spelade vad jag vet bara in en enda låt. Det räckte liksom. Den gav oss mer information än vad vi egentligen efterfrågade.

God morgon ungdomar! Fredagar är dagen då vi rotar fram de dammigaste vinylerna från det mörkaste hörnet av grammofonarkivet, skivorna vi inte riktigt förstår varför de har spelats in och som gör oss förbryllade men också på gott humör.

Jag vet inte varför Katharina & Karins låt har spelats in, jag vet inte om avsikten var att roa eller bara visa en typisk vardagssituation som många kan känna igen sig i, jag vet inte vem som skrivit och jag vet inte vad som rörde sig i deras huvuden.

”Hela huset är bäddat. Tar en paus med min veckotidning. En sydländskt farlig famn.”

 ”Kom hit och torka min stjärt. Nu är jag klar!”

 Ni är med på upplägget? Mamman berättar om hur hon myser i badkaret, tar hand om sig själv, drömmer sig bort med hjälp av veckotidningen – och så kommer vardagen och gör sig påmind i form av en dotter på pottan.

Och den fortsätter så. Vad mamman än tar sig för, vad hon än sysslar med så nog är dottern klar med sitt just i det ögonblicket.

 ”Jag låg där och plaskade med nagellacket på.”

 ”Kom hit och torka min stjärt. Nu är jag klar!”

Mamman hinner till och med vänslas lite med Bosse och bli riktigt romantisk innan dottern, som uppenbarligen lider av någon sorts tarmåkomma, på nytt skriker på uppmärksamhet.

”Bosse kom ihåg bröllopsdagen. Vi började kramas lite grann.”

 ”Kom hit och torka min stjärt. Nu är jag klar!”

Det är en mystisk sång, Katharina & Karins ”Mamma jag är färdig”. Vi som har eller har haft småbarn kan för all del intyga att den också är högst trovärdig, men det finns vissa saker som man egentligen aldrig behöver berätta om i en sång. Vi känner till dem ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista