Andreas Ekström intervjuar Edward Snowden. foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Edward Snowden deltog via länk. Foto: Martina Pierrou/Sveriges Radio
Lund

Fullsatt när Edward Snowden intervjuades

Student: "Jag är mest pirrig"
1:30 min

I går fick studenter i Lund chansen att höra visselblåsaren Edward Snowden berätta om avslöjandet om NSA:s massavslyssning. De fick också ställa frågor till honom via videolänk från Ryssland.

– Jag är jättefascinerad av Snowden så jag är mest pirrig och tycker att det är jättehäftigt. Han är ju inte här, men samtidigt är han ju här, säger Sandra Olofsson som pluggar till produktionsledare.

Det var som att alla väntade på att ett helgon skulle dyka upp, och när ljuset väl sänktes och den numera världskända Snowden dök upp på en storbildsskärm rungade applåderna och jublet i flera minuter.

Men också det här att han har gått emot hela USA och att han har gjort den här saken för alla människors skull.

Edward Snowdens avslöjande om att USA:s signalunderrättelsetjänst NSA massövervakat amerikaner fick stor uppmärksamhet 2013. Sedan dess, i snart tre år, har Snowden varit på landsflykt från USA och bor nu i Ryssland, där han fått asyl.

Henrik Schöllermark, som också var på plats i Lund, tycker att det är ironiskt att han hamnat just i Ryssland.

– Ja, de gillar nog inte honom och hans agerande, och de håller på med väldigt mycket övervakning själva, säger han.

Drygt tusen personer var på plats på Studentafton. I samtalet berättade Snowden engagerat att han inte bara tyckte att det var värt att avslöja avlyssningarna och tvingas till landsflykt från USA. Han skulle ha gjort det igen och han skulle gjort det tidigare om han kunnat.

– Nästan hela världen, privatpersoner i alla fall, står ju på hans sida och det är ju många länder som har börjat ifrågasätta USA:s politik, säger Henrik Schöllermark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".