svett
Att slippa alltid ha med ombyte ger livskvalité. Foto: Monika Titor/Sveriges Radio
Sverige

Nära 4000 svettsjuka väntar på avgörande

2:27 min

Upp emot 4000 personer med svåra svettningar väntar just nu på en vägledande dom från Högsta Förvaltningsdomstolen. Domen ska ge svar på om Försäkringskassan ska stå för deras behandling i Köpenhamn.

Blir det inte så får de själva ska bekosta de särskilda injektionerna som stoppar svetten.

– Det är unikt, jag har aldrig hört talas om så många mål i samma fråga, säger Henrik Jansson, kammarrättsråd på Kammarrätten i Stockholm och den som ansvarar för målen.

Enligt Henrik Jansson kan antalet mål komma att bli ännu fler då ett stor antal ärenden ligger hos förvaltningsrätterna runt om i landet i väntan på eventuellt överklagande. En av de många drabbade är Daniel som fick svåra svettningar efter en medicinering.

– Det känns väldigt onödigt och konstigt, den här vården som jag behöver finns ju i Sverige. Men här har man valt att bara erbjuda vård för händer och fötter, säger han.

– Resonemanget blir helt ohållbart, det man säger är att om du är lite sjuk så får du vård, men är du mycket sjuk så ska du inte få någon vård.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att allt fler svenskar söker vård utomlands och att den största gruppen är personer med svåra svettningar. De flesta, liksom Daniel, söker sig till Danmark där man injicerar botulinumtoxiner på samtliga drabbade områden på kroppen. I Sverige betalar de flesta landstingen bara för injektioner begränsade till händer och armhålor och i vissa fall fötter.

– Det har fått väldigt bra resultat, men jag är inte helt fri från mina problem. Men jag är väldigt nöjd och känner att jag kan leva normalt trots den här sjukdomen.

Den vägledande domen som väntas komma nu under våren kommer inte enbart att beröra de svettsjuka, utan samtliga svenskar som söker vård i ett annat EU-land.

– Det blev en förändrad lagstiftning av de här frågorna för ett par år sedan och den här nya lagen ändrade möjligheterna till ersättning, det är det som har lett till de här målen, säger kammarrättsrådet Henrik Jansson.

För Daniels del är domen avgörande för om han kommer att ha möjlighet att leva ett normalt liv, kunna bära skjorta på jobbet och umgås obehindrat med vänner och familj. Det är också en kostnadsfråga.

– Problemet för mig kvarstår med ganska stora kostnader som det kommer att innebära för mig om det här domslutet kommer att gå emot oss patienter, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista