Fasaden på ett hyyreshus. Foto: TT
En sjatte har lätt för att bli utelåst. Foto: TT
Kalle och tankefabriken

Råd till en sjatte – satsa på barnen

"Eftersom han är en sjatte hade han ingen mat hemma"
4:28 min

Jag har en kompis som är något av en sjatte. En tralleballe. En slabbedabbe. Han har inte alltid styr på sin tillvaro. Det är alltid något trassel med fogden eller med inkasso eller med posten eller med CSN eller med vadsomhelst.

Du vet – en sjatte. Han är en sådan som man aldrig riktigt kan be honom om något, för det blir mest problem för en själv. Om man ber honom köpa med sig en flaska rödvin så råkar han tappa den eller dricka upp den eller ge bort den, så man får ändå se till att ha några egna reservflaskor i beredskap.

Han hittar aldrig saker och så. Om man vill träffas halv åtta så bestämmer man tid kvart över sju, för man vet att det alltid tar en kvart för honom att lämna lägenheten innan han hittat sin mobil och sina nycklar och sina skor.

Ett tag hade han ingen el i sin lägenhet. Han hade glömt betala elräkningen så då stängde de av elen. Min kompis blev först lite förvånad: ”De sa att de skulle stänga av elen – och så gjorde de det!”

I början, alltså de första timmarna, tyckte han inte att det var något större problem att inte ha någon el. Det var på sommaren så det var ljust rätt länge på kvällen och sedan kunde han använda mobilen som ficklampa. Han kunde dessutom använda mobilen som bok och allt möjligt. Men sedan kunde han ju inte ladda mobilen. Och då kunde han inte ställa klockan. Och då försov han sig till jobbet. Så då blev han av med jobbet. Och då kunde han ju absolut inte betala sin elräkning.

En annan gång så tappade han bort sin nyckel. Till lägenheten. Det var heller inga problem. Inledningsvis. Han lät lägenhetsdörren stå öppen bara. Tills han insåg att nyckeln gick även till porten, och där fanns ingen portkod utan porttelefon. Så mellan 21 på kvällen och 06 på morgonen så kom han inte in.

Blev han hungrig på kvällen så kunde han inte gå ut och handla något, och eftersom han som sagt är en sjatte så hade han förstås inget hemma som han kunde äta.

En kväll var han ute och rumlade och glömde bort det där med att han inte kunde komma in. Kom hem klockan fyra och stod och ryckte i sin port och hoppades att kanske någon granne skulle komma och släppa in honom. Och det gjorde det förstås inte. Så då tog han in på hotell. När vi frågade ”men kunde du inte vänta till klockan sex?” så sa han: ”Nej, jag var för trött alltså. Behövde verkligen sova.”

Jag älskar den här killen förbehållslöst, men jag är förstås jätteglad att vi inte bor ihop. Men en väldigt fin detalj är att hur sjattig han än är så försöker han verkligen se till att det inte går ut över hans barn.

Han har ett sådant nämligen. Även sjattar kan ju ha barn. Sjattar råkar lätt få barn.

Sjattar är ju sådana: ”Alltså, jag råkade liksom följa med den där tjejen hem … Och nu så har vi då fått ett barn … ” Men han är verkligen enormt engagerad i det här barnet. Den veckan han ska ha sitt barn så ser han till att det i alla fall finns värmeljus hemma om nu elräkningen råkar vara obetald. Och hade det inte varit för barnet så hade han troligen inte fått tummen loss att ordna en ny portnyckel än.

Barnet är fem år. Och min kompis är redan nu bekymrad över hur det ska bli när barnet fyller tolv och själv kan välja vilken av föräldrarna det ska bo hos. ”Jag ska verkligen jobba för att mitt barn ska bo hos mig i alla fall ibland”, säger han.

Och om man nu är en sjatte och man inser att man kanske bara kan bli bra på en enda grej, så tycker jag det är sympatiskt att välja föräldraskapet.

Det finns ju andra sjattar som har riktat in sig på en grej, och som då kanske valt att vara bra på fotboll eller musik eller politik, och helt valt bort sitt föräldraskap.

Jag vill verkligen rekommendera det här: om man nu är en sjatte, och det får man väl lov att vara, det är ju inte brottsligt och det drabbar mest en själv. Men om man nu är en sjatte och inser att man bara kommer att kunna göra en sak fullgott, så följ då gärna min kompis exempel och rikta in er på föräldraskapet. Allting annat kan falla i spillror. Du kan sitta i mörker, men du kan inte låta ditt barn sitta i mörker.

Eller som min kompis sa: ”Inte mer än en kväll i alla fall.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".