Ulrika Forsgren Högman på länsstyrelsen Skåne.
Ulrika Forsgren Högman på länsstyrelsen Skåne. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Nördar får utrymme i ny podd

4:00 min

Den nya podden Nörderiet hyllar specialintressen och detaljkunskap. Det är länsstyrelsen Skåne som står bakom skapelsen.

Programledaren och kommunikatören Mikael Ringman samtalar i varje program med en gäst som nördar in på sitt expertområde.

I första avsnittet ”Rabarber på anabola steroider" berättar rovdjursexpert Nils Carlsson om invasiva arter. Till exempel får man reda på att man i Finland körde över i snitt 548 mårdhundar om dagen förra året.

Ulrika Forsgren Högman, som är kommunikationschef på länsstyrelsen Skåne, ingår i redaktionen som tänker ut programidéer och letar upp ämnen. Hon säger att hon inte riktigt har några egna nörderier.

– Nej, men just nu är jag sjukt besatt av att lyssna på ljudböcker. Det är inte en minut fri från det. Kanske inget nörderi men mer en besatthet, säger Ulrika Forsgren Högman.

Har det blivit coolt att vara lite nördig?

– Absolut, det är supercoolt att vara nördig. Jag har tänkt mycket på varför, och jag tror att i och med digitaliseringen så har vi tillgång till mycket nördig kunskap på ett helt annat sätt än tidigare. Det har öppnat upp den arenan på ett helt annat sätt.

Ulrika Forsgren Högman lyfter också att Svenska akademins ordlista ändrat betydelsen av ordet nörd. Tidigare var en nörd en enkelspårig tönt, medan det i dag är en person med ett stort specialintresse. Och det passar länsstyrelsen bra.

– Vi har sjukt mycket unika kompetenser på länsstyrelsen. Det är en guldskatt för oss, säger Ulrika Forsgren Högman.

Avsnitten i podden Nörderiet kommer inte med någon regelbundenhet än, men det kan det på sikt bli ändring på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista