svett
1 av 2
Att slippa alltid ha med ombyte ger livskvalité. Foto: Monika Titor/SR
Bertil Persson, överläkare hudkliniken SUS i Lund
2 av 2
Bertil Persson är överläkare på hudkliniken vid SUS i Lund. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Sverige

Därför är vården för svettsjuka i Sverige begränsad

3:35 min

Upp emot 4000 personer med svåra svettningar väntar just nu på en vägledande dom från Högsta Förvaltningsdomstolen. Domen ska ge svar på om Försäkringskassan ska stå för deras behandling i Köpenhamn.

Blir det inte så får de själva ska bekosta de särskilda injektionerna som stoppar svetten.

Sveriges Radio har tidigare rapporterat om att allt fler svenskar söker vård utomlands och att den största gruppen är personer med svåra svettningar. De flesta söker sig till Danmark där man injicerar botulinumtoxiner på samtliga drabbade områden på kroppen. I Sverige betalar de flesta landstingen bara för injektioner begränsade till händer och armhålor och i vissa fall fötter.

Bertil Persson är överläkare på hudkliniken vid SUS i Lund och en av dem som varit med och tagit fram de riktlinjer som landstinget i Skåne har för behandling av personer med svår svettning, så kallad hyperhidrosbehandling.

- De här patienterna som har en extrem svettning från till exempel handflator står och det droppar från dem. De har det besvärligt, säger han.

Enligt de skånska riktlinjerna får hyperhidrospatienter behandling av händer och armhålor. I vissa fall godkänns även behandling av ett annat område på kroppen som inte är större än två handflator. Riktlinjerna i övriga delar av landet ser ungefär likadana ut. Enligt överläkaren Bengt Persson beror begränsningen av behandlingsområden på att det helt enkelt saknas tillräcklig forskning på området.

- Anledningen till att det är begränsad är ju att det som vi ska göra inom sjukvården måste ha en vetenskaplig grund. Det ska vara visat att behandlingen är effektiv och säker och att man på just de områdena vet att det har god effekt.

Men om jag betalar för det, då kan jag behandla så gott som hela kroppen i Danmark?

- Det finns alltid de som vill tjäna pengar. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att behandla hela kroppen med botulinumtoxin, det finns inga studier som visar att det är säkert.

Bengt Persson menar att det finns personer som söker läkarvård för svår svettning men som i själva verket inte har en svettning som är onormal.

- De har ingen sjuklig svettning. Det finns de som upplever sin normala svettning som ett problem, de vill inte ha den. Och säger vi då nej så söker de sig kanske till Köpenhamn istället. Det är inte ett problem för oss på kliniken utan för Region Skåne, staten och skattebetalarna som får stå för det.

Enligt Bengt Persson kan den vägledande domen från Högsta Förvaltningsdomstolen få stora konsekvenser för svensk sjukvård om domstolen väljer att gå på patienternas linje.

- Det kommer att rinna ut pengar från den svenska sjukvården, då är ju frågan är det de som har störst behov av vården som pengarna går till?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista