Förskola
Arkivbild. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Kristianstad/Malmö

Åklagaren: Tio års fängelse är rimligt

1:38 min

Hovrättsförhandlingen mot barnskötaren från Kristianstad, som i tingsrätten dömts till 6,5 års fängelse för grova sexuella övergrepp mot mycket små barn, hölls i dag i Malmö bakom stängda dörrar.

Idag togs det uppmärksammade fallet om barnskötaren i Kristianstad upp i hovrätten i Malmö.

41-åringen arbetade som barnskötare i Kristianstads kommun och dömdes i december förra året till 6,5 års fängelse för grova sexuella övergrepp mot förskolebarn i Kristianstad.

Domen överklagades av åklagare Pär Andersson som vill att mannen ska få ett strängare straff.

– Jag skulle väl tycka att om man landar runt tio års fängelse så kan man väl ha hamnat på en rätt så rimlig påföljd, säger Pär Andersson.

Han har också reagerat på den straffrabatt på ett år kortare fängelsestraff som barnskötaren har fått för att han varit behjälplig under utredningen.

– Jag vänder mig inte emot att tingsrätten gett straffrabatt, men om man dömer ut ett så kort straff som tingsrätten har gjort så får rabatten för stora proportioner, Pär Andersson.

Mannens advokat Christina Davéus delar inte åklagarens uppfattning.

– Vi tycker att tingsrätten har resonerat korrekt när man bedömt straffvärdet för gärningarna och att straffreduktionen är rätt och rimlig, säger hon.

Hon tycker att fängelsestraffet är tillräckligt långt, med svenska mått mätt.

– Straffet som tingsrätten dömde ut är ett långt fängelsestraff och jag delar inte åklagarens uppfattning, säger advokat Christina Davéus.

Hovrättsförhandlingen började på morgonen och efter bara ett par minuter fick journalister och allmänhet lämna salen, när det beslutades att förhandlingarna skulle ske bakom stängda dörrar.

Förhandlingarna är nu avslutade, och dom kommer den 19 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista