Kultur

Jane Eyre - en tidig feminist?

Många är det som läst Charlotte Brontés 1800-talsroman Jane Eyre för att inte tala om alla filmatiseringar som setts. Varför ska man göra henne som teater? Bland annat därför att man kan skönja tidig feminism, menar regissören Anna Azcàrate som sätter upp den på Malmö stadsteater.Historien kan de flesta. Den om den föräldralösa Janes livsresa, om alla besvikelser och orättvisor hon tvingas ta sig igenom. Kärleken till Mr Rochester som spirar. Men han bär en hemlighet och Jane blir sviken igen precis som hon blir upprepade gånger på olika sätt historien igenom. Men hon är en överlevare, och är en person som följer sin egen vilja.

- Jag tror att hon, trots samhällets krav och att kvinnor ska finna sig i olika lägen, är rösten som säger: följ ditt hjärta. Trots att hon vet vad hon borde och vet sin funktion så gör hon det hon vill. Hon har integritet, säger Natalie Sundelin som spelar henne.

Men är hon egentligen inte rätt svag, hon förlåter ju bara hela tiden?

- Nej det tycker jag inte. Hon får inte ut något av att hämnas eller gå runt och vara arg eller sur. Jag tror att hon vill förstå. Sen tror jag att hon blir väldigt drabbad och sårad. Men att hålla kvar i det finns ingen anledning.

Jane Eyre befinner sig i en värld full av konventioner och oskrivna uppförandekoder. Men hon är befriande fri från koketteri, sarkasm och självutplånande humor, menar regissören Anna Ascarate.

Hon är på något vis en tidig feminist, innan begreppet riktigt fanns. Hennes starka röst, självaktning och självrespekt gör henne angelägen idag.

- Det finns ett ögonblick när Jane säger "men är det inte märkligt att vi kvinnor skulle förväntas vara mer stillsamma än män?". Det där embryot, den lilla spröda starten till en feministisk teoribildning, just ögonblicket när den unga Jane reflekterar över att vi förväntas vara olika, det är så vackert - ett av de ögonblicken under repetitionerna när jag fått kontakt med ett riktigt feministiskt tilltal.