Liza Ristrand
Liza Ristrand. Foto: Jonathan Hansen/Sveriges Radio
Malmö

Hon hjälper andra ur sitt sexmissbruk

3:40 min

Liza Ristrand inledde en sexuell relation med sin högsta chef och var otrogen mot alla sina partners. I dag hjälper hon andra människor ur sitt sexmissbruk.

– Vi brukar inte prata om sexmissbruk, utan vi säger dysberoende, för det handlar om att vara icke-fungerande. I allt som en människa är blir sex lidande, för det är en del av att vara människa, säger gestalt- och traumaterapeuten Liza Ristrand.

I går öppnade en sexklinik i Malmö och hittills har intresset varit stort. Men det finns många fördomar mot människor som missbrukar sex.

– Det är många som kategoriserar in problematiken i olika fack. "Jaha, du är en sådan som är otrogen" brukar folk säga. Många tror också att det är främst mannen i en relation som är otrogen.

Precis som för henne själv är det ofta trauman i livet som leder till missbruk.

–  Skulle vi se en människa som har många trauman i sig skulle vi se fullt med sår på kroppen. Men det syns inte utanpå och därför ifrågasätter människor det, säger Liza Ristrand.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista