Marie-Louise, Tage och Biliana. Foto: Nadia Jebril/Sveriges Radio
1 av 2
Marie-Louise, Tage och Biliana. Foto: Nadia Jebril/Sveriges Radio
Blomsterprakt i Slottsparken i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
2 av 2
Blomsterprakt i Slottsparken i Malmö. Foto: Madeleine Fritsch-Lärka/Sveriges Radio
Malmö

Malmölyckan på sjunde plats

”Nära till parker och hav”
3:38 min

Malmö hamnar på sjunde plats när EU-kommissionen rankar den stad där människor är lyckligast. Allra lyckligast är man Ålborg. Köpenhamn kommer på andra plats och Reykavik på tredje. Stockholm hamnar på 16 plats.

Europeiska kommissionen har gjort en undersökning som har handlat om att ta reda på hur invånare i 79 städer i Europa rankar livskvalitén i den staden som dom bor i. I varje stad fick femhundra människor svara på frågor om vad dom tycker om bland mycket annat om hur skolan funkar, vad de tycker om grönområdena i staden, kollektivtrafiken och sjukvården.

I listan över alla städer, hamnade Malmö på sjunde plats! Det betyder att Malmöbor ser att det finns väldigt mycket livskvalité i just Malmö.

Malmö som väldigt problemtyngd stad, men om man bor här, har bostad och jobb, så är Malmö nog en stad som man verkligen kan trivas i. Det man i undersökningen ser är att många Malmöbor uppskattar att det är en liten stad som ändå erbjuder mycket, grönområdena är också väldigt uppskattade, och Malmö kallas för parkernas stad.

Arbetet pågick mellan den 21 maj och den 9 juni 2015. Det är mer än 40 000 människor i Europa som har blivit intervjuade.

Generellt så är de flesta européer rätt nöjda. Vi har det rätt bra i Europa. Men så i vissa städer är man mer nöjd med hur till exempel kollektivtrafiken funkar än i andra. De variationerna finns så klart. Men det som verkar vara lite av ett gemensamt drag för alla lite större städer i Europa är att det finns en oro för bostäder och jobb.

Så Malmö hamnade på sjunde plats, men det kan ju vara lite roligt att få veta att danska Aalborg hamnade högst på listan! Köpenhamn på plats två och Oslo på plats sex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".