Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson/TT.
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna Foto: Dan Hansson/TT.
Sverige

Vill korta vårdkön för fler cancerpatienter

1:38 min

Nu utökas satsningen på att få ner vårdkön för landets cancerpatienter. Tanken är att fler cancerdiagnoser ska omfattas.

För som det är i dag kan väntan vara lång, förklarar Mef Nilbert, chef för Regionalt cancercentrum syd som bland annat omfattar Skåne.

– Generellt kan man säga att det är oacceptabelt och rörigt. Det varierar för mycket inom landet och det är för långa väntetider för många patienter.

Förra året inleddes arbetet med det som kallas standardiserade vårdförlopp i cancervården enligt dansk modell. Det innebär bland annat att man ska göra utredningen av misstänkt cancer likartad och väntetiderna kortare. Hittills ingår fem diagnoser i satsningen men den utökas nu med 13 nya cancerformer.

En av dem som möter många patienter med cancer är Sture Henningsohn som är ordförande i Träpatronerna, en förening för personer med prostatacancer. För den cancerformen har väntetiderna varit bland de längsta.

– Bara att få beskedet att du har cancer och att man går och funderar någonstans över ditt huvud på vad som ska göras med dig eventuellt och så väntar ett par hundra dagar. Det kan ju för många vara en fasansfull upplevelse. Väldigt, väldigt jobbigt.

Ett problem är att det saknas vårdpersonal och bristen på till exempel patologer och röntgensjuksköterskor slår extra hårt mot cancervården. Det måste lösas, säger Mef Nilbert. Men nya sätt att organisera vården har gett resultat.

– Jag tänker främst på prostatacancer och urinblåsecancer. Där har vi haft väldigt långa väntetider, ur ett patientperspektiv alldeles för långa. Där kan vi faktiskt se att väntetiderna går ner nu. Det är ju väldigt glädjande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista