Skånes dansteater ordnar danslektion för Parkinsónpatienter. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
1 av 3
Dansklassen i full gång. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Patrick Bragdell Eriksson visar discorörelser vid dansklassen för personer med Parkinson. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
2 av 3
Patrick Bragdell Eriksson visar discorörelser. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Lena Schalin som har Parkinsons sjukdom vid fikat efter dansklassen. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
3 av 3
Lena Sschalin vid fikat efteråt. Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Dans hjälper personer med parkinson

4:31 min

Det har visat sig att dans kan lindra symptomen för personer med Parkinsons sjukdom. Därför har Skånes dansteater sedan årsskiftet ordnat dansklasser för dem. Än så länge är det ett pilotprojekt, men dansteatern planerar redan för en fortsättning.

Det är fredag eftermiddag och dansklassen på Skånes dansteater har lockat nästan 30 personer med Parkinsons sjukdom och en del anhöriga. Parkinson är en neurologisk sjukdom, och vanliga symptom är skakningar, stelhet eller långsamma rörelser.

– Vi sätter oss lite längre fram i stolen, och så tänker vi att våra fötter är som rötter som rotar sig ner i marken. För att förstärka den här känslan tar vi våra händer och stryker längs med låren, visar dansaren Patrick Bragdell Eriksson.

Det är jättekul. Det är glädje och att man får träffa likasinnade.

Hur fungerar övningarna med din kropp?
– Man gör så gott man kan. Man tror kanske att det ser bättre ut än vad det gör, men det är glädjen i det och att man mår bra av det. Det är viktigt att röra sig när man har parkinson.

Deltagarna får prova alltifrån grundläggande balettpositioner till discodans. Några sitter ner genom alla övningar, och ledarna är noga med att alla rörelser ska gå att göra sittande.

Det har visat sig vid liknande projekt att dans kan lindra symptomen för personer med Parkinson. Ledarna Laura Lohi och Patrick Bragdell Eriksson tror att dansen har flera positiva effekter.

– Vi jobbar med olika kvaliteteter som att man kan göra väldigt mjuka rörelser eller rörelser i takt med musiken eller gå mot musiken. Vi använder också mycket bilder, och jag tror att just att du använder både kroppen och sinnet berikar, säger Patrick Bragdell Eriksson.

En stor del, har vi märkt, är den sociala biten. Man träffas och känner gemenskap. Parkinson påverkar inte bara kroppen utan även sinnet för många. Man kan bli deprimerad och ha ångest, och då får det positiv effekt att träffas.

Skånes dansteater har under årets första veckor kartlagt vilket intresse det finns bland parkinsonsjuka i Skåne genom att hålla lektioner, förutom i Malmö, i bland annat Båstad, Hässleholm och Lund. Redan nu har man bestämt att det blir en fortsättning efter pilotprojektet, men i vilken form är inte klart. Det gläder Christer Eker från Lund, som haft parkinson i 30 år och som uppskattar dansen.

– Det är fantastiskt kul. Man får göra samma program som de professionella dansarna gör när de värmer upp varje morgon, och sedan lägger man till övningar med musik som är väldigt medryckande och trevligt, säger han.

Hur känner du dig, när du har varit här och dansat?
– Jag känner mig positiv, och man har verkligen satt fart på endorfinerna.

Även för dansarna Laura Lohi och Patrick Bragdell Eriksson har projektet varit givande.

– Det är så kul att se hur deltagarna njuter och lyser upp. Mitt hjärta bara smälter, så det har verkligen varit berikande, berättar Patrick Bragdell Eriksson.

– En av de finaste grejerna är när man ser personligheterna komma fram, så därför lägger vi också in improvisationsövningar, så att de har en möjlighet att uttrycka sig själva, säger Laura Lohi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista