Medicin i form av tabletter i en hand. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Vård

Planlös vård lämnar missbrukare i kläm

1:27 min

Människor som behöver hjälp, exempelvis med missbruk, hamnar ofta i kläm mellan olika vård- och stödinstanser. Så skulle det inte behöva vara om man använde sig av den plan som funnits i lagen i flera år.

Många upplever att de bollas mellan kommun och landsting. Så här berättar Olof, som nu fått hjälp att komma till behandlingshem för sina missbruksproblem.

– Gick jag till socialen skickade de mig till psykiatrin som skickade mig tillbaka till socialen. Det finns inget övergripande ansvar och man kastas fram och tillbaka.

Det är jäkligt uttröttande och hopplöst. 

Samordnad individuell plan (SIP) har funnits i lagen sedan 2010. Det handlar om att skapa en plan för hur just den här personen får bäst hjälp.

– När en person behöver insatser från flera olika aktörer, till exempel socialtjänst och hälso- och sjukvård gör man en gemensam plan, säger Ing-Marie Wieselgren, samordnare för psykisk hälsa på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Att ta initiativ till att en sådan plan görs ligger antingen på kommunen eller landstinget, den finns i både Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen som sedan kan sammankalla till exempel försäkringskassa, skola och arbetsförmedling.

– Från att man har haft många olika kontakter och gått på många olika möten så blir det ett enda. Det har fungerat bättre och närstående har också sagt att de sluppit administrera.

Möjligheten att få en samordnad individuell plan gäller alla åldrar och alla hjälpbehov; barn med diagnoser, missbrukare med psykiska problem eller multisjuka äldre. Men trots att det stått i lagen i sex år görs det sällan några individuella planer.

– Vi har utbildat och spridit information men jag tror att vi är i ett läge att få ut mer allmänt och informera om att det här finns. Att personerna själva kan fråga efter det här, säger Ing-Marie Wieselgren.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista