Johan Bejerholm, musikproducent från Lomma som varit med och skrivit bidrag till Melodifestivalen, senast 2015 då han stod bakom Hasse Anderssons 'Guld och gröna skogar'. Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Johan Bejerholm Foto: Karin Olsson-Bendix/Sveriges Radio
Melodifestivalen

Så trixas bidragen i mellon

6:48 min

Johan Bejerholm, musikproducent från Lomma, berättar om trixen och fixen som får schlagerbidragen att glittra och glimra.

– Det är tillåtet att ha sång inspelad om den inte sjunger precis samma sak som man själv sjunger, säger Johan Bejerholm.

Han har själv varit med och tagit fram ett par bidrag till Melodifestivalen, senast Guld och gröna skogar som gjorde succé förra året.

Reglerna för hur mycket sång som får vara inspelad har varierat över tid, regleringen kom till sedan vissa artister hade hela sångpartiet inspelat på band och istället fokuserar på ett dansnummer. Det ställer dessutom till det om låten vinner och går vidare till Eurovision där det inte är tillåtet att ha någon sång på band.

Det är dumt att matcha fram ett bidrag som baserar sig på något som inte går att genomföra.

Kan man ha en levande person i kulissen som fyller i?
– Ja, i teorin är det okej.

Hur ofta händer det?
– Det är nog rätt vanligt men det är ännu vanligare att de står på scen.

Är det fusk eller inte att använda inspelat material?
– Musikproduktion i dag, man trixar och grejar och fixar i datorn så att det är något förjäkligt men det blir ju också fräckt och ball, konstaterar Johan Bejerholm.

Gör man inte det låter det nog ganska gammaldags.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista