Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Trelleborg

Ny infart till hamnen fortsätter engagera

Delade åsikter i Trelleborg
2:07 min

Frågan om en ny infart till hamnen i Trelleborg är åter upp till diskussion sedan en utredning nyligen blev klar. Frågan är idag uppe i kommunstyrelsen.


Utredningen föreslår en östlig dragning istället för dagens väg till färjorna, som går väster om staden.

Ute på stan finns olika åsikter. Leila Kokay Malmqvist vill inte ha en östlig dragning, hon bor i den östra delen av Trelleborg.

– Vi vill ju inte ha en väg här, naturligtvis, förbi oss, säger hon.

Jerry Palmgren, däremot, ser gärna att infarten dras öster om staden.

– Man skär bort hela kustlinjen när man kör in här från väster och så kommer man ju inte nära hamnen, jag skulle vilja komma nära vattnet, säger han.

Även Therese Nannsjö vill ha en hamninfart öster om Trelleborg.

– Det gynnar folket på väster för lastbilarna leds om, jag bor själv på väster så det gynnar mig, men det gynnar inte de som bor på öster, jag förstår att om jag bott på öster hade jag inte varit så glad, säger hon.

Hamnen i Trelleborg håller på att flytta sig en bit österut och tanken är att en ny stadsdel, Sjöstaden, ska byggas på mark som då blir ledig. På så vis skulle stadskärnan kunna växa söderut och nå havet. För att fullt ut kunna bygga Sjöstaden har det i flera år diskuterats att flytta hamnens infartsväg så att den går öster om Trelleborg istället, men sådana planer har tidigare länsstyrelsen och Trafikverket varit emot.

Kritik har även kommit från flera andra håll, till exempel från Söderslättspartiet och frågan var uppe under valrörelsen 2014. Den var också en knäckfråga i förhandlingarna när fyra partier, Socialdemokraterna, Söderslättspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet bildade sin styrande kvartett i Trelleborg efter valet.

Då bestämdes att hamninfartsfrågan skulle utredas igen, en utredning som presenterades för några veckor sedan.

Utredningen landar i att föreslå en östlig infart som svänger av från väg 108 strax norr om Trelleborg och sedan fortsätter ner längs med järnvägspåren mot det som är tänkt bli det nya hamnområdet.

Förslaget har lett till interna diskussioner inom Söderslättspartiet. Partiets styrelse har accepterat utredningen, med hänvisning till att man lovade att göra det när den styrande kvartetten bildades. Kritiker inom partiet tycker däremot att utredningen har stora brister, bland annat att den inte tillräckligt gjorts i samförstånd med Trafikverket och länsstyrelsen. Frågan ska upp på ett medlemsmöte i Söderslättspartiet på lördag.

Det slutliga beslutet om hamninfarten tas av kommunfullmäktige.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".