Resenärer på Malmö Central. Foto: Maria Andersson/Sveriges Radio
Foto: Maria Andersson/Sveriges Radio
Öresund

Pendlarna ratar Öresundstågen

2:42 min

Pendlarna ratar tåget sedan gräns- och id-kontroller införts vid Öresund. Skånetrafiken säljer långt färre pendlarkort än tidigare. Minskningen är upp emot 900 kort jämfört med för ett år sedan.

Och minuset är egentligen ännu större, säger försäljningschefen Camilla Bunke.

– Vi hade en bra ökning under hösten, tre procent, och räknade med att den skulle fortsätta. Istället har vi tappat 9 procent.

– Och det är förstås inte roligt för oss.

Skånetrafiken räknar med att en del pendlare istället börjat samåka bil.  Enligt Sydsvenskan kör 410 fler fordon över bron per dag än under samma period förra året. Andra tar bussen eller reser med färja mellan Helsingborg och Helsingör där kontrollerna upplevs som smidigare.

Camilla Bunke är ändå mån om att framhålla att man har ett bra samarbete med DSB som gör vad de kan för att kontrollerna på den danska sidan ska gå fort.

Och Skånetrafiken fortsätter att trycka på bland andra näringsdepartementet för att göra livet lättare för tågpendlarna.

– Vi vill att kontrollerna samordnas till Hyllie så resenärerna slipper dubbla kontroller. Men vi har inte fått så många klagomål. Resenärerna förstår att det inte är vårt fel, slutar försäljningschefen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista