Rullstolsinnebandy gör debut på Malmö Open. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Rullstolsinnebandy gör debut på Malmö Open. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö

Rullstolsinnebandy nytt på Malmö Open

3:16 min

I fyra decennier har Malmö Open anordnat klubbtävlingar för funktionshindrade i Malmö. När tävlingen drar i gång i dag för fyrtionde gången är det i sin största upplaga hittills.

– Vi brukar säga att det är ett mini-OS logistiskt sett, för allting måste funka. När tävlingen går igång, det stora crescendot på lördag klockan nio, då måste allt vara på plats, säger Thomas Jönsson, sportchef för arrangemanget.

Det är febril aktivitet i Föreningen Idrott För Handikappades lokal på Pildammsvägen i Malmö. I dag startar Malmö Open, den internationellt välansedda klubbtävlingen som, de kommande dagarna, väntas dra över 2 000 aktiva från 18 olika länder till Malmö. Här kommer de att göra upp i 18 olika grenar, alltifrån bordtennis och kälkhockey till simning och bowling men också ett par nyheter.

– Rullstolsinnebandyn gör debut, fem lag kommer hit, de fyra bästa lagen i Sverige med det bästa från Tjeckien, det är en underhållande sport att titta på. Sedan har vi racerunning på Atleticum, som kanske framför allt vänder sig till personer med cp-skador, mer grava skador, säger Thomas Jönsson, sportchef för arrangemanget.

Ambitionerna är högt ställda, enligt verksamhetschef Mats Linde. Malmö Open ses redan i dag som en av de främsta tävlingarna för funktionshindrade internationellt sett. Men trots sin höga status, finns det mer att kräma ut, hoppas han.

– Vi är ju bara i början på resan, vi ser ett jättestort Malmö Open i framtiden. Det behövs mer klubbidrottstävlingar på det internationella planet. Paralympics och VM får väldigt stor uppmärksamhet, där har man helt andra pengar att röra sig med.

Till Malmö kan man komma och tävla för en billig penning, kan få bra boende, transporter och bli väl omhändertagen och det är något vi kommer att utveckla i framtiden.

Även om det börjar tävlas redan i dag med kälkhockey på Malmö Isstadion, så är det först på fredag och lördag som arrangörerna sätts på rejält prov.

– Det finns två huvudarenor, det är Stadionområdet och Hyllie sportscenter, bara de två områdena möter du tio-elva-tolv idrotter, ganska fräckt att man kan gå mellan hallarna och titta på en massa underhållning, säger Thomas Jönsson.

I mitten på 1980-talet tävlade han själv i Malmö Open. I dag tillhör han skaran arrangörer.

– Nivån på elitidrotten har ju höjts, förr var det bara en mötesplats, vilket är fantastiskt på sitt sätt, men i dag är det ett elitsatsande på ett helt annat sätt. Samtidigt Malmö är mer en rekryteringstävling. I vissa arenor ser man barn tävla på där paraolympier tävlar, borden bredvid varanda. Det är häftigt för kidsen som kommer upp.

Om man är nyfiken och vill se några sporter, vad gäller då?
– Då tycker jag absolut att man ska ta sig till stadionområde, och så ska man absolut göra ett besök på hyllie sportscenter och det nya badet där en massa världsstjärnor, som är klara för rio redan kommer att vara på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista