Karolina Skog (MP) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) presenterar sitt budgetförslag. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Karolina Skog (MP) och Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

Malmös skolor den stora vinnaren

2:16 min

Grundskola och förskola får en hel del extrapengar men socialtjänst och omsorg är de stora förlorarna när rödgröna styret presenterar fördelningen av det statliga stödet på 350 miljoner.

Den kraftiga befolkningsökningen som förväntas i Malmö de kommande åren gör att Malmös verksamheter behöver extra pengar i årets budget.

I dag berättade det rödgröna styret hur 350 miljoner kronor ska fördelas i kommunen. Det är pengar som Malmö fått av regeringen på grund av det stora flyktingmottagandet i kommunen.

– De största behoven finns inom skolan och förskolan och vi riktar största potten pengar dit, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Grundskolan får 115 miljoner vilket är cirka 45 miljoner mindre än vad man önskat om. Det är ändå den stora vinnaren om man jämför med socialtjänsten och omsorgen, där sociala resursförvaltningen och Malmös stadsområden får mindre än hälften så mycket av det man velat ha.

Enligt kommunstyrelsens ordförande har den kraftiga minskningen av asylsökande till Malmö gjort att det politiska styret bedömer behovet som mindre än vad som beskrivs av till exempel socialtjänsten.

– När vi presenterade befolkningsprognosen så kom det ungefär 10 000 människor i veckan, nu har vi en situation där det kommer under 1 000 i veckan. Vi ser att sociala resursförvaltningen inte behöver bygga upp en mottagningsverksamhet för att möta den situation som var i höstas. Så att här är många insatser som vi ser inte kommer behövas, säger Jammeh som bestämt hur pengarna ska fördelas med sin kollega Karolina Skog (MP).

31 miljoner extra ska gå till språkintroduktionen på gymnasieskolor, samarbetet med Arbetsförmedlingen och svenska för invandrare-undervisningen som är ett viktigt steg för att nyanlända ska få jobb. 21-åriga afghanen Reza kom ensam till Sverige från Iran för fem år sen. Han har inget jobb, och ingen egen bostad sen fem månader tillbaka. Nu bor han tillfälligt i en väns lägenhet i Malmö som snart kommer tillbaka.

– Sen måste jag flytta härifrån men jag vet inte var. Jag måste hitta någonstans att sova, gå i skolan och jobba lite, men det finns ingen chans, säger Reza.

Den ökade befolkningen i Malmö ställer krav på omkring 4000 nya bostäder om året, vilket är dubbelt så många än vad som byggs idag. Malmö är en av de städer med högst arbetslöshet i Sverige - Reza hittar inget jobb. Han lever på socialbidrag, vilket gör bostadssökandet ännu svårare.

– Finns inga jobb. Jag känner ingen i Sverige. Man måste känna andra för att få jobb, annars får man inte jobb.

Reza vet inte var han ska flytta härnäst, men kanske hamnar han igen på soffan hos nån han känner. Han letar efter eget ställe men säger att han ännu inte kontaktat MKB och de andra bostadsbolagen.

– Jag känner inte dem. Jag vet inte mycket om hur samhället funkar. Jag kollar bara på Blocket och Facebook, säger Reza.

Kommunstyrelsens ordförande flaggar för att prognosen är osäker och att saker och ting kan ändras. 77 av de 350 miljonerna har lagts i en reservpott som man kan använda sig av under året beroende på vilka behov som uppstår. Fördelningen ska till slut beslutas av kommunfullmäktige där Socialdemokraterna och Miljöpartiet är i minoritet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista