Cecilia Larsson
Cecilia Larsson driver ett fruktföretag i Helsingborg. Foto: Andreas Örwall Loven/Sveriges Radio
Helsingborg

Småföretagen ska få fart på regionen

3:30 min

Stora klassiska företag som IKEA och Allers Media har försvunnit från Helsingborg. Nu lämnas det största ansvaret över till de små och nya företagen att utveckla näringslivet i staden.

Antalet företag i Helsingborg inom e-handelsområdet har mer än fördubblats, till 180 stycken på några få år. Nu sätter kommunen stora förhoppningar till fortsatt tillväxt inom näringen.

Inte minst för att kompensera för att stora klassiska företag som IKEA och Allers Media flyttar verksamhet från staden.

– Vi börjar vårt tredje år nu och nu börjar det ta fart, berättar Cecilia Larsson, som äger företaget Rescued Fruits.

Rescued Fruits håller till i personalmatsalen i kemiföretaget Kemiras gamla lokaler. Att det unga företaget har uppstått i just Helsingborg är ingen slump. I stort sett all frukt som importeras till Sverige kommer in via Helsingborg. Men att ta vara på frukt som annars hade slängts har sina sidor.

– Vi har ingen aning om vilken frukt som kommer in när och vilket skick den är i men det är också ett av skälen till att vi inte har så många konkurrenter, man vill inte lägga upp en produktionsanläggning som jobbar på det här sättet, säger Cecilia Larsson.

Tidigare i veckan berättade matvarujätten ICA att de har inlett ett samarbete med Rescued Fruits, det lilla företaget ska ta hand om den frukt som ICA inte kan sälja sedan säljer Rescued Fruits tillbaka sina must- och marmeladprodukter till ICA.

– Det är en väldigt stor grej för oss, säger Cecilia Larsson.

Enligt en färsk undersökning från branschorganisationen Företagarna vill var tredje ensamföretagare anställa, bland de yngsta företagarna, de som är upp till 34 år, vill hela 70 procent anställa.

– Vi är två heltidsanställda och en lärling sedan har vi tre elever från gymnasieskolan som gör sin praktik här och nu har vi också en person som har börjat på halvtid.

Cecilia Larsson är inte bara företagare utan även moderat politiker i miljönämnden i Helsingborg. På kort tid har stora företag som IKEA och Allers Media flyttat sin verksamhet från Helsingborg

– Det är inte de stora företagen som skapar arbetstillfällen, det är de små och nya företagen och utvecklingen av näringslivet i stort går från det stora och industrin till de många små och snabba företagen. Helsingborg är ett väldigt tydligt exempel på det, här poppar det upp nya företag hela tiden, säger Cecilia Larsson.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista