Rayan Faour & Rana Ali
15-åriga Rayan Faour och hennes mamma Rana Ali. Foto: Dimitri Lennartsson/Sveriges Radio
Malmö

"Kvinnor borde få ta mer plats i moskén"

2:33 min

I Danmark ska Skandinaviens första moské med kvinnliga imamer och en fredagsbön enbart för kvinnor öppna nu i dagarna. Muslimer i Malmö tycker att kvinnor borde få ta mer plats i moskén men de tycker olika om hur det ska göras.

Danmarks första kvinnliga imam, Sherin Khankan, startar Mariam Moskeen, eftersom hon anser att männen är i fokus och dominerar i traditionella moskéer. Hon kallar det för ett "feministiskt projekt". Moskén, där kvinnliga imamer ska leda fredagsbönen enbart för kvinnor, finns på en hemlig adress i Köpenhamn på grund av rädsla för repressalier.

Utanför Islamic Center-moskén i Malmö finns det flera kvinnor som tycker att tanken är god.

– Kvinnan behöver få en större roll i moskén. Det har blivit mycket fokus just på männen, och just här har vi inte jättemycket aktiviteter för kvinnor heller. Det är positivt om det skulle finnas en moské där kvinnorna får mer utrymme, sen om det bara behöver vara en för kvinnor eller för både och, det vet jag inte, säger Sara Andersson.

– Jag tycker det är en jättebra tanke. Kvinnorna kan samlas där, kan be tillsammans och känna att de kommer närmare varandra. Det är jättebra, säger Rayan Faour.

Ayla Bekir är skeptisk mot en uppdelning av män och kvinnor i moskén.

– Om det känns så att männen dominerar i moskén, då kanske man kan låta den kvinnliga imamen och kvinnorna att få mer utrymme och kanske göra sig mer hörda, än att dela upp det. Det tycker jag nästan hade varit bättre.

Tror du att det kan finnas några svårigheter för kvinnor att ta mer plats i moskén i dag?

– Jag tror att de hade fixat det faktiskt. Man får vara bestämd helt enkelt, säger Ayla Bekir.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista